Vitusapotek
Hender og føtter

Liktorn

Liktorn er hard hud som har vokst inn i foten som en torn, og kan være veldig smertefullt. Liktorn kan oppstå som følge av trykk og friksjon, og den vanligste årsaken er bruk av sko som ikke passer. Liktorn kan man som regel behandle selv.

Nærbilde av beina til en løper som trår ned på den ene forfoten og eksponerer undersiden av joggeskoen. Liktorn oppstår ofte grunnet dårlig tilpassede sko.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 30.10.2024

Årsaker til liktorn

Forhold som fører til dannelse av hard hud, kan forårsake liktorn. Den vanligste årsaken til liktorn er bruk av dårlig tilpasset sko, som for eksempel sko som trykker eller som er for store slik at foten glir.  Liktorn kan også oppstå på grunn av fotvorter, da det vil danne seg hard hud etter fjerning av fotvorten.

Du kan være mer utsatt for liktorn om du:

  • Har feilstilling i føtter og tær, for eksempel hallux valgus (skjev stortå) eller hammertå.
  • Har leddgikt.
  • Ofte bruker sko med høye hæler.
  • Går mye barføtt.
  • Ofte går uten sokker i skoene eller bruker sokker som sitter dårlig eller har sømmer som ganger.
  • Går og står mye på harde gulv.

Symptomer på liktorn

Fortykket hud kan variere både i størrelse og farge. Når hudfortykkelsen utvikler seg til en liktorn, blir den gjerne svært smertefull. Smerten oppleves gjerne stikkende, og utløses når liktornen blir utsatt for trykk ovenfra. Liktoren kan ha et glassaktig, gulfarget utseende med en hard kjerne som stikker som en kjegle ned i huden. Den er klart avgrenset og oppstår vanligvis på føttene.

Liktorn eller fotvorte?

Det kan være lett å forveksle liktorn og fotvorte, men det er noen forskjeller mellom disse som gjøre de enklere å skille de fra hverandre.

  • En liktorn ser ut som en hard, og ofte gulaktig, fortykkelse av huden. I midten ses den harde kjernen som en mørk prikk. En fotvorte er gjerne flatere, og har samme farge som omkringliggende hud. Fotvorter kan også ha mange små svarte eller røde prikker istedenfor en definert kjerne i midten.
  • Om du skraper på en fotvorte, vil de små prikkene lett kunne blø. En liktorn har ikke synlige blodkar, og vil vanligvis ikke blø om du skaper på overflaten.
  • Liktorner oppstår som oftest der foten er utsatt for trykk, mens fotvorter kan oppstå hvor som helst på fotsålen.
  • Smerten fra en liktorn er mest merkbar når den utsettes for trykk ovenfra. Smerten fra fotvorter utløses når du klemmer eller trykker på de fra sidene.

Årsaken til at de oppstår er også en av hovedforskjellene mellom liktorn og fotvorte. Liktorn oppstår som følge av trykk og friksjon over tid, mens fotvorter er forårsaket av humant papillomavirus (HPV).

Forebygging av liktorn

For å forebygge liktorn er det viktig å redusere trykk og friksjon på føttene. Her er noen tiltak du kan ta for å forebygge utvikling av liktorn:

  • Bruk fottøy som passer føttene dine. Husk også gode sokker!
  • Unngå å bruke høye hæler ofte.
  • Innleggssåler kan hjelpe til med trykkavlastning.
  • Ta regelmessig fotbad og fil vekk hard hud på føttene dine.
  • Bruk en mykgjørende fotkrem. Det finnes egne fotkremer for hard hud

Vær oppmerksom på at dersom du har diabetes, nedsatt følelse i beina eller dårlig blodsirkulasjon, skal du ta hensyn til dette ved pleie av føttene. Få hard hud fjernet av fotterapeut eller få opplæring i fjerning av hard hud fra fotterapeut før du gjør dette selv.

Les mer om diabetes og fotpleie her.

Egenbehandling av liktorn

Småliktorner kan forsvinne av seg selv uten behandling, dersom du fjerner trykket på dem. Det finnes ulike filtringer/puter som kan gi trykkavlastning og hindre gnissing.

Du kan også forsøke å behandle liktornen hjemme:

  • Ta fotbad for å myke opp huden.
  • Fil vekk hard og overflødig hud.
  • Sett på et liktornplaster som inneholder salisylsyre. Dette vil bidra til å løse opp liktornen og virker samtidig trykkavlastende.

Når bør du kontakte fotterapeut eller lege angående liktorn?

  • Dersom du ikke klarer å behandle liktornen selv
  • Dersom du har diabetes, skal du ikke behandle liktornen selv. Ta kontakt med din fotterapeut eller lege dersom det oppstår liktorn eller andre sår på ben eller føtter.

FAQ

Q: Kan man fjerne liktorn selv?

A: Ja, i de fleste tilfeller kan du fjerne liktorn selv. Unntakene er om du har diabetes, dårlig blodsirkulasjon eller liktornen er veldig smertefull. Da bør liktornen fjernes av fotterapeut eller lege.

Q: Er liktorn smittsomt?

A: Nei, liktorn er ikke smittsomt og det er ingen risiko for å overføre liktorn til andre.

Q: Kommer liktorn tilbake?

A: Liktorn kan dessverre komme tilbake, spesielt om årsaken til friksjon eller trykk ikke blir fjernet. Dersom du har liktorn som til stadighet kommer tilbake til tross for forebyggende tiltak, kan det være lurt å oppsøke lege.

Q: Kan man få liktorn andre steder enn på føttene?

A: Liktorn oppstår vanligvis på føttene, men det er mulig å få lignende hudfortykkelser andre steder på kroppen, for eksempel inne i hendene. Disse utvikler imidlertid ikke den harde tornen i midten som er typisk for liktorn, og omtales gjerne som hard hud.


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Store medisinske leksikon, Oslo hudlegesenter, produktinformasjon

Les mer: