Vitusapotek
Ansiktspleie

Salisylsyre i hudpleie- alt du trenger å vite

Salisylsyre er en populær hudpleieingrediens, som grunnet sine eksfolierende, betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper, er spesielt godt egnet for fet hud med kviser og forstørrede porer. Les mer om hvordan du kan kombinere salisylsyre med andre ingredienser for best mulig effekt og hvilke produkter med salisylsyre du finner hos Vitusapotek.

Ulike formuleringer av hudpleieprodukter- som krem, serum, rense gel og skrubb med salisylsyre smurt utover rosa bakgrunn.
Profile Picture
Publisert: 14.10.2024
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 15.10.2024

Hva er salisylsyre?

Salisylsyre er en fettløselig syre som tilhører en gruppe forbindelser kjent som beta-hydroksysyrer (BHA-syrer). Salisylsyre finnes naturlig i noen planter, for eksempel i seljebark, og har vært brukt i århundrer for sine medisinske egenskaper. I tillegg til å være en mye brukt hudpleieingrediens, har salisylsyre i høyere konsentrasjoner flere medisinske bruksområder, som for eksempel behandling av vorter, liktorner, flass og psoriasis.

Hva gjør salisylsyre i hudpleie?

Som hudpleieingrediens er salisylsyre mye brukt grunnet sine betennelsesdempende, antibakterielle og eksfolierende egenskaper.

I hudpleie har salisylsyre følgende funksjoner:

  • Eksfoliering: Salisylsyre bidrar til å løsne og fjerne døde hudceller fra huden overflate, noe som gir en jevnere hudtekstur.
  • Åpner porer: Da salisylsyre er fettløselig, kan den trenge inn i porene og løse opp talg. Dette bidrar til å forhindre tilstoppende porer.
  • Betennelsesdempende: Salisylsyres betennelsesdempende egenskaper kan bidra til å redusere hevelse og rødhet i huden.
  • Antibakteriell effekt: Salisylsyre bidrar til å drepe bakterier som for eksempel forårsaker akne/kviser.

Passer salisylsyre min hud?

Salisylsyre passer spesielt godt for følgende hudtyper og -tilstander:

  • Fet hud
  • Hud med kviser og hudormer
  • Forstørrende porer
  • Ujevn struktur

Ved hudtilstanden keratosis pilaris, kan salisylsyre hjelpe med å fjerne opphopning av keratin i porene. Salisylsyre brukes også til å fjerne skjellete hud i forbindelse med behandling av psoriasis.

Hvem bør ikke bruke hudpleie med salisylsyre?

Dersom du har veldig sensitiv hud, kan salisylsyre virke irriterende og forårsake rødhet og tørrhet. Av samme årsak bør salisylsyre brukes med forsiktighet om du har veldig tørr hud.

Det er varierende konsentrasjoner av salisylsyre i ulike hudpleieprodukter, for eksempel inneholder gjerne serum en høyere konsentrasjon enn ansiktskremer. Forsøk produkter med lavere konsentrasjon av salisylsyre først, før du eventuelt trapper opp, for å minimere risikoen for hudirritasjon.

Produkter med salisylsyre

Salisylsyre er en populær ingrediens som benyttes i en rekke ulike hudpleieprodukter, både til ansikt, hår og kropp.

Ansiktspleie

I mange ansiktspleieprodukter brukes salisylsyre for sine eksfolierende og betennelsesdempende egenskaper. Ingrediensen brukes ofte i produkter utviklet for hud som er fet eller utsatt for kviser, og du finner salisylsyre i en rekke ulike produkter som ansiktsrens, skrubb, toner, serum og ansiktskremer.

Kroppspleie

I kroppspleieprodukter brukes salisylsyre for sine eksfolierende egenskaper og evne til å åpne porer. Om du har kviser på kroppen, ru og ujevn hud, nupper eller bare ønsker å fjerne døde hudceller, kan du forsøke kroppspleieprodukter med salisylsyre. Du finner ingrediensen i dusjsåper, fuktighetskremer og fotkremer.

Hårpleie

Salisylsyre brukes i hårpleieprodukter for å eksfoliere hodebunnen og balansere oljeproduksjonen ved flass, seboreisk eksem, fet hodebunn og psoriasis.

Hvilke ingredienser kan salisylsyre kombineres med?

Salisylsyre kan kombineres med en rekke andre ingredienser, både for forsterket effekt mot kviser og hudormer, men også for å berolige og opprettholde fuktigheten i huden.

Salisylsyre og niacinamide: Niacinamide bidrar til å styrke hudbarrieren og er en beroligende ingrediens som kan hjelpe med å redusere rødhet og irritasjon fra salisylsyre.

Salisylsyre og hyaluronsyre: Hyaluronsyre bidrar til å holde huden hydrert og er en fuktighetsgivende ingrediens som kan hjelpe med å motvirke den uttørrende effekten av salisylsyre.

Hvilke kombinasjoner bør brukes med forsiktighet?

De fleste ingredienser kan kombineres med salisylsyre, men for å unngå hudirritasjon bør du ta noen forhåndsregler.

Salisylsyre og AHA-syrer: Flere produkter, spesielt toner og peeling/ansiktsskrubb, inneholder en kombinasjon av BHA og AHA. Sammen gir de en mer omfattende eksfoliering av huden, både på overflaten og dypere i porene.

Vær imidlertid oppmerksom på at dersom du bruker ulike produkter med henholdsvis BHA-syre og AHA-syrer separat, kan disse ha høyere konsentrasjon enn kombinasjonsprodukter. Bruk de derfor i separate rutiner, for eksempel BHA om morgenen og AHA om kvelden.

Salisylsyre og retinol: Begge disse ingrediensene er kjent for sine kvisebekjempende egenskaper, men sammen kan hudirritasjon forverres. Unngå kombinasjonen om du har sensitiv hud. Skal du bruke begge disse ingrediensene, bør det gjøres i ulike rutiner, for eksempel salisylsyre om morgenen og retinol om kvelden. Ved kombinasjonsprodukter med salisylsyre og retinol, bør bruken trappes forsiktig opp.

Salisylsyre og vitamin C: Vitamin C i hudpleie øker cellefornyelsen, og bidrar til en jevnere og klarerer hud. Kombinasjonen av disse ingrediensene kan forsøkes på hud som er gusten, grov i strukturen eller etter kviseutbrudd, men da begge ingrediensene kan virke hudirriterende, bør de brukes i ulike rutiner.

Som en hovedregel bør du introdusere nye produkter gradvis og overvåke hudens reaksjon. Test gjerne produktet på et lite hudområde ved første gangs bruk.

Salisylsyre kort oppsummert

Salisylsyre er den mest brukte BHA-syren i hudpleieprodukter, og er en oljeløselig syre med evne til å trenge dypere ned i porene enn vannløselige syrer- for eksempel AHA og PHA syrer. Dette, sammen med eksfolierende og betennelsesdempende egenskaper, gjør salisylsyre til en populær ingrediens i hudpleieprodukter tilpasset fetere hudtyper og kviseutsatt hud.

Salisylsyre kan kombineres med en rekke andre hudpleieprodukter for en skreddersydd rutine tilpasset din hudtilstand og dine behov. Vær imidlertid oppmerksom på at kombinasjoner med andre produkter med eksfolierende egenskaper kan forsterke hudirritasjon og uttørring av huden. Forsøk å separere disse ingrediensene i ulike rutiner, trapp opp bruken gradvis og bruk en god fuktighetskrem med solfaktor for å forebygge hudirritasjon.

FAQ

Q: Kan jeg bli mer solsensitiv av hudpleie med salisylsyre?

A: Huden kan bli mer sensitiv for UV-stråling når man bruker produkter med salisylsyre grunnet den eksfolierende effekten på det ytterste hudlaget. Bruk derfor alltid en dagkrem med solfaktor eller solkrem for ansiktet som siste steg i din hudpleierutine.

Q: Er hudpleie med salisylsyre trygt for gravide?

A: Mengden salisylsyre som er tilsatt kosmetikk i Norge er lav og ansett som trygt å bruke for gravide. Salisylsyrepeeling i høyere konsentrasjon utført i hudpleiesalong skal ikke utføres under graviditet eller amming.

Q: Kan jeg bruke produkter med salisylsyre når jeg ammer?

A: Du kan trygt bruke salisylsyre i svake konsentrasjoner (2 % eller lavere) når du ammer. Etter norsk og EUs regelverk kan kosmetiske produkter som ikke skylles av maksimalt inneholde 2% salisylsyre.

Q: Har salisylsyre bivirkninger?

A: Salisylsyre i hudpleie kan gi reaksjoner som hudirritasjon, svie, rødhet, flassing og uttørring- spesielt i høyere konsentrasjoner. Ved hudirritasjon kan du forsøke å redusere bruken eller kombinere salisylsyre med ingredienser som tilfører fuktighet og styrker hudbarrieren.

Q: Kan hudpleie med salisylsyre brukes hver dag?

A: Ja, hudpleie med salisylsyre kan brukes hver dag. Ved hudirritasjon, kan du forsøke å introdusere produktet gradvis 2-3 ganger i uken, for så å trappe opp.

Kilder: Store medisinske leksikon, Vitusapotek, Leverandørinformasjon, Healthline.com, Relis

Les mer: