Vitusapotek
Ansiktspleie

Pigmentflekker (melasma)

Solen gir ikke alltid den jevne hudtonen du ønsker deg. Noen ganger kan det oppstå mørkere områder, da gjerne i ansiktet. Dette kalles pigmentflekker (melasma).

Nærbilde av en ung mann holder en hånd på på haken. Han har flekker med pigmentforandringer på kinnet.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 24.09.2024

Hva er pigmentflekker (melasma)?

Pigmentflekker er mørkere flekker eller områder som kan oppstå i huden. Det finnes mange ulike former for pigmentflekker, hvor den vanligste formen kalles melasma og er pigmentflekker som ofte sees på hudområder som har vært utsatt for mye sol, for eksempel ansiktet (kinn, panne, tinning og overleppe) og håndbaken. Som regel er det ikke knyttet noen plager til det å ha pigmentflekker, annet enn at det kan være kosmetisk skjemmende.

Årsaker til pigmentflekker

  • Pigmentflekker kan skyldes overdreven soling kombinert med bruk av lav eller ingen solbeskyttelse.
  • Arv og genetiske faktorer ser også ut til å ha betydning for om man får pigmentflekker eller ikke.
  • Pigmentflekker kan også oppstå på grunn av hormoner. For eksempel er gravide mer utsatt for å få pigmentflekker. Pigmentflekker av denne typen forsvinner som regel av seg selv etter noe tid, men kan bli permanente.
  • Visse medisiner kan gjøre deg mer utsatt for pigmentflekker, blant annet p-piller og visse medisiner mot epilepsi.

Gode råd for deg som har pigmentflekker

Følg solvettreglene og unngå overdreven soling! Bruk høy solfaktor, og velg en solkrem med høy beskyttelse mot både UVA og UVB stråler. Dette er det viktigste rådet for å unngå pigmentflekker.

Korrigerende produkter mot pigmentflekker

Du får også kjøpt kremer eller serum som kan bidra til å skape en jevnere hudtone. Produktene forebygger og reduserer pigmentforandringer samtidig som de tilfører fuktighet.

Annen behandling mot pigmentflekker

Frysing, laserbehandling og reseptbelagte kremer er eksempler på behandling mot pigmentflekker man kan få fra lege, dersom legen din finner det nødvendig. Dersom du har fått pigmentflekker i forbindelse med at du startet med medisiner, kan legen din avgjøre om du skal fortsette eller ikke med medisinen. Husk å ikke slutte med medisiner uten å avtale det med legen din først.

Hvordan forebygge pigmentflekker?

Glem ikke at pigmentflekker kan forebygges ved bruk av solkrem! Solkrem er viktig beskyttelsen og det beste forebyggende tiltaket mot pigmentflekker. 

  • Bruk høy solfaktor hele året, gjerne faktor 30 eller høyere.
  • Velg en solkrem med høy beskyttelse mot både UVA og UVB stråler. 
  • Smør deg ofte!
  • Beskytt deg med solhat eller caps når du er ute i solen på sommeren.

Når bør du kontakte lege ved pigmentflekker (melasma)?

Pigmentflekker (melasma) er ikke farlig, men kan oppleves skjemmende, samt redusere livskvaliteten for mange. Oppsøk lege dersom pigmentflekkene dine er sjenerende for deg, eller dersom de ikke forsvinner av seg selv etter en tid. 


Kilder: Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Legehåndboka, Store norske leksikon og Kreftforeningen.
 

Les mer: