Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Veggedyrbitt

Bitt fra veggedyr er plagsomt, og det kan gi kløe og hudirritasjon. Det har blitt en økende forekomst av veggedyr i Norge de siste årene som følge av resistens mot insektmidler og mer reising i befolkningen.

Veggedyrbitt
Profile Picture
Publisert: 09.08.2018
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 23.11.2022

Hva er veggedyrbitt?

Veggedyrbitt er små, røde hevelser på huden som skyldes den blodsugende tegen veggedyr. Veggedyr ble nesten utryddet i Norge på 1950-tallet på grunn av effektive insektmidler. Som en følge av mer reising, og resistens mot disse midlene, har veggedyr blitt et økende problem i verden de siste årene, med økt forekomst også i Norge.

Det er forskjell på hvor sterkt man reagerer på å bli bitt av veggedyr. Noen får sterke reaksjoner med intens kløe, mens andre så vidt merker bittet. Reaksjonen på bittet kan komme raskt eller etter en liten stund. Dette er individuelt. Hvis man blir stukket flere ganger, vil reaksjonen bli sterkere og komme raskere.

Årsak til veggedyrbitt?

Veggedyrbitt kommer som en følge av at små parasitter, veggedyr (cimex lectularius), biter og suger blod fra mennesker. Veggedyr er små insekter som ikke kan fly, og som i utgangspunktet ikke sprer sykdommer. De befinner seg over hele verden, og er nært tilknyttet mennesker. I likhet med andre teger, skiller veggedyr ut en karakteristisk lukt. De er rødbrune i fargen, og har en flattrykt, oval kroppsform.

Veggedyr bor i vegger, klær, madrasser og andre deler av hus og hjem. Det er vanskelig å se insektene da de er svært små, og gjemmer seg på dagen. De biter gjerne når man sover eller hviler, på deler av kroppen som ikke er dekket av klær.

I motsetning til andre blodsugende parasitter som for eksempel lus, så vil ikke veggedyrene feste seg permanent til mennesker. Etter at de har sugd blod i noen minutter, vil de bevege seg til gjemmestedene sine hvor de legger egg, skifter hud og legger fra seg avføring.

Veggedyr sprer seg via brukt sengetøy, bagasje, transport av brukte møbler og annet innbo. De lever i områder med stor utskiftning av mennesker som studenthjem, hotell, campinghytter og ungdomsherberger. Herfra kan de transporteres videre til hjemmene til folk, eller andre overnattingssteder.

Symptomer på bitt

  • Intens kløe på bittet.
  • Små, røde blemmer i en rekke. 
  • Bittene befinner seg ofte på områder av kroppen som ikke dekkes av klær som armer, hender, ansikt og nakke.

Sykdomsforløp

Man merker ofte ikke når man har blitt bitt av veggedyr. Det kan først merkes dagen etterpå, eller et par dager senere. Bittet vil bli bedre etter tre til seks uker.

Gode råd hvis du har blitt bitt

Hvis du har blitt bitt:

  • Unngå å klø på bittet, da kan det bli infisert.
  • Hold hudområdet hvor du har blitt bitt rent og tørt.

Hva gjør du hvis du har blitt eksponert for veggedyr?

  • Støvsug og vask hele huset. Støvsugerposen må elimineres etterpå for å hindre spredning.
  • Vask klær og sengetøy. Vask i vaskemaskin og tørk i tørketrommel ved minst 50 grader. 
  • Kontakt skadedyrbekjemper. 
  • Ikke overnatt eller opphold deg på hotell eller på steder hvor du mistenker at det er veggedyr. 
  • Om man mistenker at man har overnattet på et sted med veggedyr, bør man vurdere å varme- eller kuldebehandle bagasjen. Denne typen behandling kan også være aktuell om man tar brukte møbler inn i huset. 
  • Ved påvist veggedyr i hjemmet bør sengen, området der veggedyrene trives best, kulde- eller varmebehandles eller eventuelt kastes. 
  • Frysebehandling ved 18 minusgrader i noen døgn dreper egg, nymfer og voksne veggedyr. Dette kan gjøres med klær, møbler og andre gjenstander enten i fryser eller ute på vinteren. 
  • Infiserte gjenstander bør pakkes i plast ved frakting for å unngå spredning.

Behandling

Veggedyrbitt kan gi sterk kløe. Dette kan behandles med en kløestillende krem eller salve, som for eksempel Eurax. Eventuelt kan man behandle kløen med legemidler mot allergi, etter anbefaling fra lege. Hvis man får infeksjon i bittet, kan man bruke antiseptiske og desinfiserende midler som Pyrisept, Brulidine eller Bacimycin.

Når bør du kontakte lege ved veggedyrbitt?

Kontakt lege om du mistenker at du har fått infeksjon i bittet.

Tegn på infeksjon:

  • Rødere bitt.
  • Mer hovent bitt.
  • Puss fra bittet.
     

Kilder: UpToDate, Folkehelseinstituttet, Lommelegen.

Les mer: