Vitusapotek
Ansiktspleie

En guide til økologisk hudpleie

Stadig flere velger økologisk hudpleie. Men hva betyr det egentlig at hudpleie er økologisk? Les vår komplette guide og få svar her!

En guide til økologisk hudpleie
Profile Picture
Publisert: 02.04.2019
Sist oppdatert: 09.02.2023


Skjønnhet og velvære er vel forenlig med god samvittighet for miljøet og trygghet for at produktene er bærekraftige og ikke testet på dyr.

Men hva skal til for at en hudkrem eller bodylotion er økologisk? Og hvordan kan vi sjekke om produktet innfrir kravene for å kalle seg økologisk?

Større utvalg av økologisk kosmetikk

I Norge er den økologiske trenden størst innen mat, men den tar stadig større andeler i nye områder, slik som innenfor kosmetikk og egenpleie.

Utvalget av økologiske produkter blir stadig bedre, og du finner økologisk produkter innen både hudpleie, sminke og kroppspleieprodukter.

Hva må til for at et produkt er økologisk?

For å kunne kalle seg økologisk, er det en rekke kriterier som må være oppfylt. Ingredienser, framstilling, produksjon og emballasje må være økologisk og bærekraftig. Og dokumentasjonen må være i orden.

For å forsikre deg om at du har valgt et økologisk produkt, kan du se etter sertifiseringer. Du kan se etter sertifiseringsstempel både på produkter og eventuelt nettsidene til selskapet som fremstiller kosmetikken eller hud- og kroppspleieproduktene.

Hvilke ingredienser kan brukes i økologisk sminke, hud- og kroppspleie?

Ingredienser i økologisk kosmetikk, hud- og kroppspleie er hentet fra planter som ikke har vært utsatt for sprøytemidler og hvor det ikke er blitt brukt kunstgjødsel. Ingrediensene må rett og slett være økologisk dyrket.

Økologisk kosmetikk kan heller ikke inneholder såkalt GMO, som er forkortelsen for genmodifiserte organismer, eller bestå av andre ingredienser som nanopartikler, parfyme, kunstige fargestoffer, silikoner eller petrokjemikalier, slik som for eksempel mineralolje.

Selv om et produkt er sertifisert som økologisk, betyr det ikke alltid at det inneholder kun økologiske ingredienser. Mineraler er et godt eksempel på dette. Mineraler, som jo mange av de økologiske produkter inneholder mye av, er hentet ut fra leire eller vann. Mineraler er dermed ikke dyrket, og derfor heller ikke økologiske per definisjon. Noen økologiske sertifiseringer tillater også enkelte syntetiske ingredienser.

Hva slags holdbarhet har økologiske produkter?

Konserveringsmidler, som for eksempel parabener, er helt utelukket og ikke tillat i økologisk kosmetikk, hud- og kroppspleie. Her benyttes heller plantealkoholer, oljer, urter og/eller antioksidanter som konserveringsmidler.

Vær derfor oppmerksom på at økologiske produkter med sine økologiske konserveringsmidler vanligvis ikke har like lang holdbarhet som kosmetikk med parabener eller andre kjemiske konserveringsmidler.

Virker økologiske produkter like bra som andre, ikke-økologiske produkter?

At et produkt er økologisk, forteller ikke noe om virkningen på huden, men det er ingenting i veien for at økologisk kosmetikk og annen hud- og kroppspleie kan være like bra, eller bedre, enn «vanlig» fremstilte produkter.

Er økologisk hudpleie mildere enn ikke-økologisk hudpleie?

En økologisk sertifisering betyr ikke at et produkt er mildere enn «vanlig», ikke-økologisk kosmetikk og hudpleie. En økologisk sertifisering sier altså noe om hva for eksempel en økologisk hudkrem inneholder og hvordan den er blitt laget, men det er ikke en dokumentasjon for effekt og virkning.

Har du svært sensitiv hud, er det alltid lurt å prøve seg forsiktig fram med nye produkter. Prøv først ett produkt før du bytter ut hele din hudpleieserie, sminke eller kroppsprodukter, enten det er med økologisk hud- og kroppspleie, eller andre produkter.

Er økologisk og vegansk hudpleie det samme?

Økologiske produkter trenger ikke å være veganske, og veganske produkter trenger heller ikke være økologiske.

Økologisk hud- og kroppspleie kan inneholde animalske ingredienser så lenge det er godkjent for bruk i økologiske produkter.

Veganske produkter er kun laget av ingredienser fra planteverden, men de trenger ikke nødvendigvis å være økologisk fremstilt. For veganske produkter er hensynet til dyrevelferd noe av det viktigste å ivareta i fremstillingen av produktene.

Er naturlig og økologisk det samme?

At et produkt kalles naturlig, betyr simpelthen at det inneholder ingredienser fra naturlige stoffer hentet fra naturen, som for eksempel shea butter, avokado, bivoks og kokos. Men dette betyr ikke at produktet nødvendigvis tilfredsstiller kravene som gjør produktene økologiske. Her kan blant annet dyrking, utvinning og fremstilling av ingrediensene spille inn.

At et produkt er miljøvennlig betyr heller ikke at det er økologisk. Men produktene kan for eksempel ha mindre bruk av unødvendig og ikke-nedbrytbar plast, og støtter kosmetikkbransjens visjon om null mikroplast i produktene.

Økologiske sertifiseringer på kosmetikk, hud- og kroppspleie

Foreløpig er det dessverre ikke enighet om en internasjonal sertifisering for all kosmetikk, hud- og kroppspleie. Det finnes et stort antall sertifiseringer på økologisk kosmetikk.

Selv om sertifiseringene er ulike, er én regel som gjelder for kosmetikk, hud- og kroppsprodukter som produseres, markedsføres og selges innenfor EU og EØS: Det er ikke lov å teste ingredienser og produktene på dyr.

De 5 mest brukte sertifiseringene på økologisk kosmetikk, hud- og kroppspleie solgt i Norge, er:

  1. BDIH – Sertifisert naturkosmetikk
  2. Norske Ø-merket fra Debio
  3. EcoCert
  4. Soil Associacion Organic
  5. USDA

 

Kilder: Mattilsynet, Forbrukertilsynet, Økologisk Norge, Meraki, Debio, Ecocert, Soil Associacion, USDA, BDIH

 

Les mer: