Herpes genitalis
Herpes genitalis (herpes på kjønnsorganene) skyldes smitte med herpes simplex virus (HSV). Vanlige symptomer på herpes genitalis er vonde blemmer og sår på kjønnsorganene. Herpes genitalis er en svært vanlig seksuelt overførbar sykdom med stadig økende forekomst.
Hva er herpes genitalis?
Herpes genitalis eller genital herpes, er en virusinfeksjon i underlivet som kan gi ubehagelige og smertefulle sår på eller rundt kjønnsorganene. Når man først er smittet med Herpes Simplex viruset (HSV), har man smitten i seg resten av livet. Herpes på kjønnsorganene er svært vanlig, men er ikke farlig for voksne.
Årsak til herpes genitalis
Herpes genitalis skyldes smitte med herpes simplex virus (HSV). De fleste tilfeller med herpes genitalis skyldes HSV type 2, mens HSV type 1 som regel gir munnsår. Begge virustypene kan imidlertid gi herpes både på kjønnsorganene, slik som på penis, pungen, i skjeden og på kjønnsleppene, og i munnen.
Herpesvirus er spesielle fordi de kan ligge lenge i dvale og reaktiveres etter mange år uten noen symptomer. Årsaker til at herpesvirus reaktiveres kan være sykdom eller stress. Reaktivering av HSV fører til nye utbrudd med genital herpes.
Hvordan smitter herpes genitalis?
Herpes smitter først og fremst når man har herpesutbrudd. Ved herpesutbrudd er man alltid smittsom, selv om man nesten ikke har symptomer. I perioder uten herpesutbrudd er smitterisikoen langt mindre. Fordi begge HSV-typene som finnes kan gi herpes både på kjønnsorganene og i munnen, kan herpes smitte fra munn til underliv og omvendt. Herpesutbrudd kan følgelig ses på penis og pungen, på kjønnsleppene, i skjeden og rundt endetarmsåpningen.
Den beste beskyttelsen mot herpes genitalis er å bruke kondom. Kondom er imidlertid ingen garanti mot smitte.
Symptomer på herpes genitalis
- Blemmer og sår på ytre kjønnsorganer; penis, pung, i skjeden og på kjønnsleppene.
- Svie/smerte rundt kjønnsorganer
- Lokal hevelse
- Feber
- Forstørrede lymfeknuter
- Nedsatt allmenntilstand
Herpes genitalis karakteriseres av perioder med herpesutbrudd og perioder helt uten symptomer. Hvor ofte man har herpesutbrudd varierer fra person til person. Det første utbruddet er som regel svært kraftig og varer lenge (2-4 uker), mens senere utbrudd er mildere og har kortere varighet.
Behandling av herpes genitalis
Det finnes ingen behandling som kurerer herpes på kjønnsorganene. Det er fordi ingen medisiner virker på herpesvirus i dvalefasen, og dermed blir man aldri helt kvitt viruset. Herpesutbrudd kan derimot behandles med antivirale midler (tabletter eller krem). Disse midlene virker ved å hindre at herpesviruset formerer seg, og fører til at symptomene lindres, varigheten av utbruddet forkortes og smitterisikoen reduseres. Antivirale midler har best effekt dersom de tas så tidlig som mulig ved et utbrudd.
De fleste bruker antivirale midler kun ved plagsomme utbrudd, men hvis man er plaget med svært hyppige utbrudd kan legen vurdere om man skal bruke antivirale midler forebyggende. Medisiner mot herpes genitalis er reseptbelagte, og fås vanligvis på hvit resept. De som er svært plaget og trenger medisiner ofte eller hele tiden kan søke om å få medisinene på blå resept (legen søker for sin pasient).
Når bør du kontakte lege ved genital herpes?
- Hvis du har symptomer på kjønnsherpes (førstegangsutbrudd bør behandles).
- Hvis du er gravid og har kjønnsherpes.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok, Folkehelseinstituttet, Helsebiblioteket, Store norske leksikon, Felleskatalogen, seksuellopplysning.no.
Les mer: