Hva er hemoroider?
Hemoroider er utposninger av blodårer i endetarmen. Disse utposningene er det samme som åreknuter. Hemoroider kan ofte ses og kjennes, dersom de befinner seg i eller rundt endetarmsåpningen. Åreknutene/utposningene kjennes da ut som kuler i endetarmen. Indre hemoroider er ikke synbare og kan ikke kjennes.
Illustrasjonen viser innvendig hemoroide.
Illustrasjonen viser utvendig hemoroide.
Hemoroider er som regel ikke farlige, og vil kunne forsvinne med riktig behandling, men tilbakefall er dessverre ganske vanlig.
Hvorfor oppstår hemoroider?
Hemoroider oppstår ved økt press på blodårene ved endetarmen. Dette kan medføre at blodet samler seg slik at det dannes en hemoroide. Forhold som kan gi økt trykk på blodårene er kraftig pressing når man er på toalettet, forstoppelse, langvarig ståing eller sitting, graviditet, fiberfattig kost, fedme og tungt kroppsarbeid.
Hemoroider kan i sjeldne tilfeller oppstå ved skrumplever, svulster i endetarmen/buken og ved forstørret prostata.
Symptomer på hemoroider
Symptomene på hemoroider varierer fra kløe og svie til kraftige smerter i endetarmsåpningen. Blod i avføringen forekommer også ofte ved hemoroider. Noen ganger kan man se en brunlig væske i undertøyet.
Noen hemoroider gjør så lite ut av seg at du aldri vil merke dem. Mange har derfor hemoroider uten å være klar over det.
Ulike grader og inndeling av hemoroider
Hemoroider deles inn etter ulik grad:
- Grad 1: Ikke synlige i endetarmen, kun ved endoskopi. Vanligste symptom er blødninger.
- Grad 2: Utposningene kommer til syne ved press, for eksempel ved avføring, men går så tilbake igjen av seg selv. Vanligste symptom er blødninger.
- Grad 3: Hemoroidene er konstant utenfor endetarmen, og må fysisk presses inn igjen eller skyves på plass. Vanligste symptomer er kløe, irritasjon, slim og smerter.
- Grad 4: Hemoroidene lar seg ikke skyves på plass igjen. Dette er en sjelden tilstand. Vanligste symptomer er kløe, irritasjon, slim og smerter.
Behandling av hemoroider
Egenbehandling med bløtgjørende avføringsmidler og reseptfrie hemoroidekremer- eller salver er vanligvis anbefalt ved grad 1. I noen tilfeller kan det være aktuelt med gummistrikkmetoden, hvor en gummistrikk settes rundt roten av hemoroiden for å stanse blodtilførselen. Ved grad 2 brukes gjerne gummistrikkmetoden, men ved grad 3 kan kirurgi være anbefalt. Grad 4 behandles med kirurgi.
Egenbehandling med hemoroidekrem
Det finnes flere reseptfrie salver og kremer som brukes til behandling av små, ukompliserte hemoroider. Salver som inneholder kortison, som Scheriproct, skal ikke brukes over lengre tid. Scheriproct virker ved å trekke blodårene sammen og reduserer betennelsen, lindrer ubehaget og reduserer kløen. Produktet skal brukes 2 ganger daglig til 1 uke etter symptomfrihet, for å hindre tilbakefall.
Alcos-Anal er et reseptfritt legemiddel som inneholder virkestoffet natriumoleat, og virker karsammentrekkende og kløestillende. Alcos-Anal påsmøres morgen og kveld, samt etter hver avføring, i 4-6 uker.
Lindre endetarmskløe
I tillegg finnes produkter som kan dempe kløe og smerter ved endetarmsplager. Disse har ikke betennelsesdempende og karsammentrekkende effekt, og behandler derfor ikke hemoroidene, men kan virke lindrende.
Ac3 Comfort gel er klassifisert som medisinsk utstyr. Gelen virker kjølende og lindrende ved hemoroider og andre endetarmsplager.
Xylocain salve er et reseptfritt legemiddel som inneholder virkestoffet lidokain, og virker smerte- og kløestillende.
A-wipes er våtservietter med beroligende og kjølende effekt. Bruk gjerne A-wipes før du påsmører hemoroidekrem.
Se våre produkter mot endetarmskløe og hemoroider her.
Gode råd
Det kan være vanskelig å bli kvitt hemoroider helt når man først har fått det, og tilbakefall er vanlig. Derfor er det viktig å innføre noen tiltak i tillegg til behandling, slik at tilbakefall kan forebygges best mulig.
- Mosjoner jevnlig. Bevegelse og fysisk aktivitet stimulerer tarmfunksjonen.
- Fiberrik kost og rikelig væskeinntak vil også øke tarmaktiviteten.
- Få en god toalettvane. Gå når du må, og ikke press for hardt.
- Unngå tunge løft og langvarig ståing.
- Dytt hemoroiden tilbake dersom den kommer ut ved avføring.
- Ved smerter i forbindelse med hard avføring, kan bløtgjørende avføringsmidler, som for eksempel Dulcosoft mikstur, benyttes.
Når bør du kontakte lege ved hemoroider?
- Dersom du blør fra endetarmen uten at dette tidligere har blitt undersøkt hos lege.
- Dersom du har smerter i endetarmen.
- Dersom du har kraftig endetarmskløe.
- Dersom reseptfrie medisiner ikke gir bedring etter noen uker.
Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell og Norsk helseinformatikk for helsepersonell.
Les mer: