Publisert:
18.04.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert:
13.12.2023
Strekkmerker oppstår når huden blir utsatt for rask vektøkning og strekk. Dette er svært vanlig ved graviditet og i puberteten. I løpet av graviditeten får opptil 90 prosent av gravide kvinner strekkmerker. Tilstanden er derfor mer vanlig hos kvinner enn menn, men kan sees hos begge kjønn.
Strekkmerker oppstår på grunn av økt strekk i de elastiske fibrene i huden. Dette er altså en skade i kroppens underhud som kan føre til merker som striper, bånd eller linjer i huden. Disse kan forekomme på magen, brystene, rumpa, lårene og armene. Merkene kan forekomme i varierende farger og bredder, men på starten er de vanligvis rosa til blåfiolette striper.
Når det allerede har oppstått en overstrekking av de elastiske fibrene i huden, vil ikke disse fibrene få tilbake sin elastisitet. Strekkmerkene vil derfor være permanente, men de vil krympe og blekne etter tid. Merkene vil til slutt se ut som hvitaktige eller hudfargede striper, men dette vil ta tid.
Tilstanden skyldes som regel rask vektøkning eller hormoner. Vanlige tilstander er:
Personer som har større risiko for å utvikle strekkmerker er:
Første tegn på strekkmerker er rosa til blåfiolette striper i huden. Etter hvert vil stripene blekes til hvite eller hudfargede streker, men dette tar tid. Merkene kan ha forskjellige lengder og bredder og kan sees på magen, brystene, rumpa, lårene og armene.
Det finnes ingen dokumentert effektiv behandling, men det finnes råd og tiltak man kan gjøre for å forebygge eller gjøre merkene mindre synlig:
Strekkmerker er ikke en alvorlig medisinsk tilstand og behandling er heller ikke nødvendig.
Kilder: UpToDate, Norsk elektronisk legehåndbok
Les mer: