Vitusapotek
Gravid

Gravid symptomer

Når man er gravid går kroppen gjennom en rekke fysiologiske endringer. Som resultat av dette kan man oppleve ulike symptomer og plager.

Gravid symptomer
Profile Picture
Publisert: 11.10.2018
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 13.11.2024

Tidlige tegn

Det første tegnet på en graviditet er gjerne fravær av menstruasjon. Hos fruktbare kvinner som er seksuelt aktive bør dette gi mistanke om en mulig graviditet. Dette gjelder selv om man bruker prevensjon siden ingen prevensjonsmetoder er 100 prosent sikre.

Selv om ikke menstruasjonen har kommet som den skal, så betyr det likevel ikke at man er gravid. Det kan være vanskelig å merke seg utelatte menstruasjoner siden noen opplever at syklusen er uregelmessig. Det er også verdt å nevne at man i et normalt svangerskap kan få tidlige småblødninger som feilaktig kan tolkes som menstruasjonsblødninger.

Vanlige tegn tidlig i en graviditet:

Man kan i tillegg oppleve:

              

Hvorfor opplever man symptomer?

Mange av forandringene og symptomene som skjer i kroppen når man blir gravid skyldes hormonelle endringer. Noen hormoner har man bare i kroppen når man er gravid. Dette gjelder for eksempel hormonet hCG (humant koriogonadotropin). Andre hormoner finnes hos alle, men de vil ha et endret konsentrasjonsnivå hos gravide. Eksempler på dette er hormoner som progesteron og østrogen.  

Når opplever man de første symptomene?

Man regner at en graviditet starter fra første dag i siste menstruasjon. Det vil si at når man er fire uker på vei, så sammenfaller dette med tidspunktet for forventet menstruasjon. Noen kan oppleve symptomer så tidlig som etter fem til seks uker, mens de fleste har opplevd symptomer etter åtte uker. Det vil si at en graviditet sjeldent merkes så tidlig som i uke 1, 2, 3, og 4, men at at de første tegnene på graviditet kan inntreffe etter graviditetens 4. uke.

Symptomene oppstår gjerne plutselig og er til stede daglig. Det er også noen kvinner som ikke har symptomer i det hele tatt.

         

Tegn på graviditet - uke for uke     

Gravid uke 1, 2 og 3

En graviditet merkes sjeldent de første 3-4 ukene av graviditeten. Kun en graviditetstest vil i noen tilfeller kunne gi deg svar på om du er gravid eller ikke i disse første ukene. 

Er du gravid i uke 1, 2 og 3, er det noen viktige ting å huske på:

  • Folat/folsyre - om du ikke allerede har begynt å ta folat/folsyre, er tiden inne for dette nå. Folat er en type av vitaminet B9 og skal brukes av alle gravide kvinner de første tre månedene av graviditeten. Dette for å redusere risikoen for skader, slik som nevralrørsdefekter, hos fosteret.
    Les mer om folat/folsyre før og under graviditet her.
  • Jod, vitamin D og Omega-3 er også viktige næringsstoffer som kroppen din trenger under graviditeten. Mange får i seg disse næringstoffene gjennom kostholdet. Gode kilder til jod er melk og youghert. Fet fisk gir kroppen tilførsel av vitamin D og omega-3. Er du usikker på om kroppen din får i seg det den trenger gjennom kostholdet, kan du snakke med legen din eller helsestasjonen.
  • Vitamin B12 - er du veganer eller vegetarianer, kan du ha behov for tilskudd av vitamin B12. Hør med legen din eller på helsestasjonen. 

 

Gravid uke 4

Ved regelmessig menstruasjon, er uke 4 tidspunktet for neste forventede menstruasjon. Derfor vil en uteblitt menstruasjon for mange kunne være første tegn på en graviditet. Noen kan også begynne å merke andre symptomer og endringer i kroppen, men for de aller fleste er dette fortsatt litt tidlig.

Gravid uke 5

I uke 5 begynner mange å oppleve de første tegnene og symptomene på at man er gravid. 

  • Menstruasjonen er forsinket med èn uke.
  • Mer sliten enn normalt
  • Tisser oftere
  • Økt utflod - tykkere skjedevegger og økt cellevekst i slimhinnene vil ofte føre til økt utflod.
  • Ømme og større bryster
  • Kvalme/oppkast
  • Svake smerter i korsryggen

Når kan man påvise en graviditet?

Graviditetstester virker ved at de måler nivået av et hormon i urinen kalt hCG (humant koriogonadotropin). HCG finnes kun i kroppen når man er gravid, og det skilles ut etter at det befruktede egget har festet seg til slimhinnen i livmoren. Dette skjer seks til tolv dager etter eggløsning, og det er det tidligste tidspunktet man kan påvise en graviditet.

Det finnes graviditetstester ment for hjemmebruk som kan påvise graviditet så tidlig som seks dager før en uteblitt menstruasjon. Dette tilsvarer vanligvis ti dager etter eggløsning. Ved testing fra dagen for forventet menstruasjon vil disse testene kunne være over 99 prosent nøyaktige.

Negativ graviditetstest, men fortsatt gravidsymptomer?

Mange opplever det man tror er symptomer på graviditet, men likevel viser graviditetstesten negativt. Dette kan skyldes flere faktorer:

  • Falsk negativ test: i noen tilfeller kan en graviditetsstest vise feil svar. Dette kan for eksempel skje dersom testen tas for tidlig i graviditeten, eller dersom testen utføres feil. Det kan derfor alltid være lurt å ta flere graviditetstester, og gjerne en ny test etter ca. en uke. Les også brukerveiledningen nøye.
  • Mange av symptomene på graviditet kan også lett forveksles med vanlige symptomer i forbindelse med menstruasjon eller eggløsning, slik som for eksempel ømme bryster, smerter i korsryggen og luft i magen. Det kan være lett å tolke symptomene feil, enten den eller andre veien, så er du usikker, kan det være lurt å ta flere graviditetstester over en lengre periode. 

Når bør du kontakte lege ved symptomer på graviditet?

Dersom du får en positiv graviditetstest bør du kontakte lege eller helsestasjon. Dette er for at du skal ta del i svangerskapsomsorgens program så fort som mulig. Da får du råd og veiledning fra helsepersonell om blant annet gode levevaner i svangerskapet. På denne måten kan du sikre at du og barnet ditt får den beste starten, og de beste forutsetningene for svangerskapet.


Kilder: UpToDate, HelseNorge, Lommelegen, Clearblue.

              

Les mer: