farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:
06.11.2024
Når pakker jeg fødebagen?
Noen synes det å pakke fødebagen i god tid før fødselen er et hyggelig tidsfordriv, mens andre foretrekker å gjøre det rett før termin- eller på vei ut døren til sykehuset når fødselen er i gang. Her er det ingen fasitsvar på hva som er riktig. Pakk det som er riktig for deg og ditt behov, når det passer for deg. Det kan imidlertid være lurt å ha en liste klar, slik at du vet hva du skal pakke med når tiden er inne. Om du ikke skulle rekke å pakke før du må dra til sykehuset, kan listen da sendes over til for eksempel partner, som kan pakke fødebagen for deg.
Fødebag liste for mor
Mange jordmødre anbefaler at du pakker to separate sykehusbager- en til fødsel og en til barseloppholdet. Det er gjerne begrenset med plass på rommene, så bager eller sekker er lettere å plassere enn for eksempel kofferter.
Til fødselen
En fødsel kan være kort eller langvarig- det er umulig å vite på forhånd. Noen essensielle ting er uansett lurt å ha på plass i fødebagen, og det du ikke får bruk for under fødsel, kan være nyttig å ha med seg videre til barseloppholdet.
Til fødselen bør du ha med følgende:
- Viktige papirer- Helsekort, blodprøvesvar, legitimasjon og fødebrevet ditt- dersom du har skrevet et. Samle gjerne viktige papirer i en perm eller en mappe, så er den lett å ta med når du drar til sykehuset.
- Mobil, lader, høretelefoner/ørepropper- Om du ønsker å høre på musikk under fødselen, er det lurt å ha en spilleliste klar. Mobillader med ekstra lang ledning er også nyttig.
- En god ansiktskrem og leppepomade- Luften på sykehuset er tørr, så tilfør hud og lepper fuktighet før å unngå tørr hud og sprukne lepper.
- Hårstrikker og hårbørste- Har du langt hår, er det greit å ha muligheten til å samle håret i en hårstrikk. Du får kanskje ikke bruk for en hårbørste i forbindelse med fødselen, med det vil uansett være nødvendig å ha en med til tiden etter.
- Vannflaske- Under fødselen trenger du påfyll med væske, så ta med en romslig vannflaske det er lett å drikke av, så er det enklere å huske å drikke nok.
- Snacks- Du får alle måltider på sykehuset, men det kan være greit å ha med litt snacks, for eksempel en proteinbar, for påfyll av energi mellom måltidene.
- Sandaler som tåler vann- Etter fødselen kan du få tilbud om en dusj på føderommet før du skal videre til barsel. Mange foretrekker å ha på flip flops eller slippers når de dusjer på sykehuset.
Har du en favorittpute, for eksempel en gravidpute, kan det være god idé å ta med seg denne til fødselen. Om du ønsker å forsøke massasje som smertelindring, er det lurt å ta med din egen massasjeolje, i tilfelle dette ikke er tilgjengelig på føderommet.
Til barsel
På sykehuset får du sykehusskjorter som kan brukes på barselavdelingen, men du bør selv ha med egen morgenkåpe eller en lang cardigan til å ha over. Om du foretrekker å bruke egne klær, ta med deg noen komfortable og lette plagg, samt ammevennlige overdeler dersom du skal amme. Det kan også være lurt å ha noen løstsittende og komfortable klær til hjemreisen.
I tillegg kan du ha nytte av følgende på barselavdelingen:
- Buksebleier, bind, truser- Store bind og nettingtruser får du på sykehuset, men mange synes buksebleier er mer praktiske og sitter bedre.
- Skylleflaske og isbind- Det kan være ømt og sårt ved toalettbesøk i tiden etter fødselen, og en skylleflaske kan være et godt alternativ til toalettpapir den første tiden. I tillegg finnes det isbind som kan brukes til smertelindring og avkjøling etter fødsel.
- Amme-BH- Ta gjerne med et par-tre stykker, så er du sikret i tilfelle melkesøl.
- Ammeinnlegg- Selv om det kan ta noe tid før melken kommer, er det lurt å ha med seg noen ammeinnlegg- enten i ull eller til engangsbruk.
- Ammeskjold- Ammeskjold eller brystskjold lindrer og beskytter såre brystknopper. Silverette brystknoppbeskyttere er i rent sølv, som naturlig har antibakteriell effekt og er gunstig for sårtilheling.
- Brystvortekrem- En god brystvortekrem som ikke trenger å vaskes bort før amming smører og lindrer. Purelan brystvortekrem kan også brukes på tørre og såre lepper.
- Toalettsaker i reisestørrelse- Med begrenset plass i fødebagen- og mye som skal med, er det praktisk med toalettsaker i reisestørrelse. Hos Vitusapotek finner du blant annet sjampo, balsam, dusjsåpe og tannkrem i reisestørrelse.
Fødebag liste for baby
Sykehuset har pledd og klær til nyfødte, men størrelsene kan være noe begrenset. Om du ønsker å ha med egne klær til babyen, er det lurt å ha med noen antrekk i ulike størrelser. Ta også med en liten lue, gjerne i tynn ull, uansett årstid. Dersom du ønsker å svøpe babyen, kan en svøpepose brukes som alternativ til pledd. En svøpepose gjør det enklere å svøpe riktig og glidelåsen forenkler bleieskift.
I forbindelse med hjemreise fra sykehuset bør du ha med følgende:
- Hentesett- Ha med et sett med klær beregnet på hjemreisen, gjerne i myk ull.
- Bilstol og bilstolpose- Dersom dere kjører bil hjem fra sykehuset, bør det være montert en bilstol i forkant. En bilstolpose holder babyen varm, og er tryggere å bruke enn ytterklær, da man kan sikre at beltene er strammet tilstrekkelig rundt babyens kropp.
- Bleier og våtservietter- Avhengig av hvor lang vei dere har hjem fra sykehuset, kan det være lurt å ha med noen bleier og våtservietter i tilfelle et bleieskift blir nødvendig underveis.
- Smokk- Det er ikke en nødvendighet, men om du ønsker å gi babyen smokk, kan du pakke med dette i bagen. Det er anbefalt å vente med å gi den nyfødte smokk til ammingen er etablert. Husk å sterilisere smokken i forkant og oppbevar den i beholderen frem til den skal brukes.
Fødebag liste for partner
Partner eller ledsager bør også ha med seg en liten bag til fødsel og barselsoppholdet. En fødsel kan ta tid, og om partner eller ledsager skal overnatte på sykehuset etter fødselen, er det lurt å ha det viktigste man trenger pakket klart i forveien.
- Legitimasjon og penger
- Klesskift
- Mobil og lader
- Snacks
- Toalettsaker i reisestørrelse
Hjemme etter fødsel
Det er noen ting det er lurt å ha klart hjemme til dere kommer hjem fra sykehuset, blant annet et lite hjemmeapotek og hverdagsprodukter til mor og baby.
Les farmasøytens beste råd til nybakte foreldre her, og få tips om hva du bør ha klart hjemme.
Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg produkter til baby og barn, og som VI+ medlem får du 40% rabatt på utvalgte produkter. Hvilke produkter som er på tilbud, variere fra måned til måned gjennom året. Vi har også fast medlemspris på flere nyttige og populære produkter.
Kilder: Vitusapotek, Libero, Ammeklinikken AS
Les mer: