Vitusapotek
Gravid

Halsbrann og sure oppstøt hos gravide

Halsbrann (dyspepsi) og sure oppstøt (reflux) er en av de vanligste plagene under en graviditet. Halsbrann og sure oppstøt gir en brennende følelse i brystet, halsen eller svelget. Du kan også oppleve ubehag i magen, kvalme og en ubehagelig smak i munnen. Ved hjelp av enkle tiltak og legemidler, kan plagene lindres.

Halsbrann og sure oppstøt hos gravide
Profile Picture
Publisert: 20.08.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 06.09.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Kort oppsummert

  • Halsbrann og sure oppstøt skyldes at magesyre kommer opp i spiserøret og gir en brennende/sviende følelse.
  • Det er vanlig å oppleve halsbrann og sure oppstøt under graviditet, spesielt i andre og tredje semester. Årsaken til dette er at økt produksjon av hormonet progesteron gjør lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør slappere. I tillegg øker den voksende livmoren trykket mot magesekken.
  • Symptomene ved halsbrann og sure oppstøt kan lindres ved hjelp av kost- og livsstilsendringer. Dersom dette ikke gir tilstrekkelig effekt, finnes det reseptfrie legemidler som trygt kan brukes av gravide for å redusere plagene.

Årsaker til halsbrann i svangerskapet

Mange gravide opplever halsbrann og sure oppstøt, dette skyldes livmoren som presser mageinnholdet oppover. Dette er svært vanlig i siste del av svangerskapet, da livmoren blir stadig større og trykker mot magesekken.

Tilstanden skyldes også at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret blir slappere på grunn av hormonelle endringer. Dette fører til en unormal lekkasje av syre fra magesekken til spiserøret. Slimhinnen i magesekken tåler magesyren godt i motsetning til slimhinnen i spiserøret. Syre i spiserøret fører til irritasjon i slimhinnen og den gravide vil derfor oppleve brenning og svie.

Hva kan du gjøre selv ved halsbrann i svangerskapet?

Halsbrann og sure oppstøt er vanlige plager ved graviditet, men det finnes ulike tiltak du kan forsøke for å lindre symptomene. I første omgang bør du forsøke livsstilstiltak, men om dette ikke er nok, finnes det reseptfrie legemidler mot sure oppstøt og halsbrann som kan brukes av gravide.

Gode råd og ikke-medisinske tiltak

I mange tilfeller kan plagene lindres tilstrekkelig ved hjelp av kosthold- og livsstilsendringer.

  • Unngå mat og drikke som lett fører til refluks. Eksempler på dette er fet, røkt eller sterkt krydret mat, løk, sitrusfrukter, sjokolade, paprika, tomater, tomatsauser, fruktjuice og kullsyreholdig drikke.
  • Unngå tobakk, alkohol eller kaffe.
  • Unngå store måltider. Spis heller flere små måltider. 
  • Unngå hard fysisk aktivitet den første timen etter måltid. 
  • Bøy deg minst mulig fremover.
  • Dersom du skal hvile, prøv heller å hvil sittende i en stol istedenfor å legge deg ned.

Er du mest plaget med halsbrann om natten?

  • Unngå å spise rett før du legger deg (3-4 timer før sengetid).
  • Hev hodeenden av sengen ca. 15 cm. Unngå å ligge flatt.
  • Forsøk å ligge på venstre side.

Reseptfrie medisiner ved halsbrann og sure oppstøt

Dersom kosthold- og livsstilsendringer ikke er tilstrekkelig, anbefales det legemidler for å dempe plagene.

Kan gravide bruke legemidler mot halsbrann?

Det finnes flere reseptfrie legemidler gravide kan bruke ved halsbrann og sure oppstøt. Les alltid pakningsvedlegget før bruk. Om plagene er langvarige eller de reseptfrie legemidlene ikke gir tilstrekkelig effekt, bør lege kontaktes for å vurdere annen behandling. Det finnes også reseptpliktige legemidler som kan forsøkes etter avtale med lege.

Hvilke medisiner kan gravide trygt bruke?

  • Førstevalget er preparatene Gaviscon, Galieve eller Benegast Reduflux. Gaviscon og Galieve finnes som tyggetabletter og mikstur, og er reseptfrie legemidler. Benegast Reduflux kategoriseres som medisinsk utstyr. Disse preparatene vil danne en effektiv beskyttende barriere som legger seg som et lokk over det sure mageinnholdet. Dette vil dempe syrelekkasjen i spiserøret. Effekten av disse preparatene kommer raskt og varer i noen timer. Legemidlene trygge i bruk for gravide, da de kun passerer gjennom tarmen og tas ikke opp i kroppen. Legemidlet vil derfor ikke nå til fosteret. Vær oppmerksom på at Gaviscon mikstur (ikke tyggetabletter) og Galieve også inneholder det syrenøytraliserende saltet kalsiumkarbonat, og bør derfor ikke brukes mer enn 4 ganger daglig.
  • Dersom plagene blir store og førstevalgspreparatene ikke gir tilstrekkelig effekt, kan du forsøke Novaluzid (tyggetabletter) eller Titralac (tabletter), som du også får kjøpt reseptfritt på apoteket. Disse preparatene virker ved å nøytralisere magesyren. Effekten av disse preparatene kommer raskt og varer i noen timer. Gravide kan trygt bruke disse, da de tas opp i liten grad av kroppen og når derfor ikke fosteret. Titralac inneholder kalsiumkarbonat, og bør ikke brukes oftere enn 4 ganger daglig.
  • Om du fortsatt har plager etter å ha forsøkt syrenøytralisende legemidler, kan du forsøke syrehemmende legemidler som Pepcid eller Pepcidduo. Disse virker ved å hemme produksjonen av magesyre og kan brukes av gravide i kortere perioder.

Når bør du kontakte legen eller jordmor ved halsbrann og sure oppstøt?

  • Dersom reseptfrie legemidler ikke gir tilstrekkelig effekt.
  • Dersom du har behov for å bruke syrehemmende legemidler i mer enn 2 uker sammenhengende.
  • Dersom du har svelgeproblemer.

FAQ

Q: Når får gravide sure oppstøt?

A: Gravide kan ofte oppleve sure oppstøt, spesielt i andre og tredje trimester. Dette skyldes flere faktorer som hormonelle endringer og økt trykk på magesekken.

Q: Kan gravide bruke Gaviscon, Galieve eller Benegast Reduflux?

A: Ja, gravide kan trygt bruke Gaviscon, Galieve og Benegast Reduflux. Disse tilhører en gruppe preparater som kalles alginater, som legger seg som et lokk over magesyren og forhindrer at syren kommer opp i spiserøret.

Q: Kan gravide bruke Novaluzid, Titralac eller Natron?

A: Gravide kan bruke de syrenøytralisende legemidlene Link, Novaluzid og Titralac. Natron er derimot ikke anbefalt, da væskenivå og syre-basebalansen hos den gravide kan påvirkes.

Q: Kan gravide bruke Pepcid eller Pepcidduo?

A: Pepcid og Pepidduo inneholder virkestoffet famotidin, som virker hemmende på syreproduksjonen. Disse legemidlene anses som trygge for gravide ved korttidsbruk. Ved bruk over 2 uker sammenhengende, skal dette kun gjøres etter avtale med lege.

Q: Kan gravide bruke Somac Control eller andre protonpumpehemmere?

A: Somac Control er et reseptfritt legemiddel, men det er ikke anbefalt at gravide bruker dette uten i samråd med lege. Andre protonpumpehemmere må forskrives på resept fra lege dersom det er behov for behandling med disse.

Kilder: Trygg Mammamedisin, Helsenorge, Norsk legehåndbok, Spør på apoteket!, Up2date, Norsk helseinformatikk, Helsebiblioteket

Les mer: