farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert:
13.11.2024
Når kan man bli gravid?
Kvinner kan bli gravide så lenge de er i fruktbar alder, omtrentlig fra de er 15 til 50 år gamle. I teorien kan kvinner bli gravide fra deres aller første menstruasjon (menarke) til deres aller siste menstruasjon (menopause). Likevel er de første menstruasjonsblødningene ofte uregelmessige, med manglende eggløsning. Fruktbarheten reduseres også i økende grad fra 35 års alder. Det vil si flere år før man når overgangsalderen.
Hva må til for å bli gravid?
Det er en rekke faktorer som må klaffe for at man skal lykkes med å bli gravid. Kvinnen må evne å produsere eggceller som klarer å bevege seg gjennom egglederen, mens mannen må produsere friske sædceller. I tillegg må samleie skje rundt tidspunktet som eggcellen frigjøres, sædcellene må nå eggcellen, og til slutt må det befruktede egget klare å feste seg til livmorveggen. Eggcellen er befruktningsdyktig i omtrent et døgn etter eggløsning, mens sædcellene overlever i egglederne og livmoren i to til tre dager. Derfor bør man forsøke å ha sex i dagene rundt eggløsning.
Mulige årsaker til at man ikke blir gravid
Kun én av fire kvinner opplever å bli gravide i løpet av første måned med ubeskyttet samleie. I løpet av tre måneder øker andelen til 60 prosent. 80-85 prosent lykkes i løpet av et år, mens hele 90-95 prosent lykkes i løpet av to år. De resterende fem til ti prosentene har trolig problemer med fertilitet. Årsaken til at et par sliter med å bli gravide kan ligge hos både mannen og kvinnen. Hos ett av ti par vet man ikke årsaken til at paret ikke blir gravide.
Ulike årsaker til manglende graviditet:
- Manglende eggløsning. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en vanlig bakenforliggende årsak, men det finnes også andre tilstander som kan føre til manglende eggløsning. Diabetes, anoreksi, svangerskap utenfor livmor, lavt stoffskifte, og svulster eller cyster på eggstokkene er andre eksempler.
- Redusert produksjon av hormoner som gir eggløsning.
- Livmorknuter. Disse kan forhindre det befruktede egget i å vokse i livmoren.
- Redusert fertilitet som følge av økende alder.
- Tidlig overgangsalder.
- Skadede eller blokkerte eggledere. Vanlig årsak er egglederbetennelse som videre kan være en følge av klamydia.
- Endometriose.
- Problemer hos mannen. Mannen kan ha for få sædceller, sædceller med feil form, eller sædceller som svømmer dårlig. Vanskeligheter med å få ereksjon eller sædutløsning kan også være potensielle årsaker.
Når i menstruasjonssyklus kan man bli gravid?
For å bli gravid må man ha samleie i dagene rundt eggløsning. Tidspunkt for eggløsning kan variere fra kvinne til kvinne, men en tommelfingerregel er at eggløsningen skjer rundt to uker før neste menstruasjon. Ved å holde oversikt over menstruasjonssyklus i månedene man forsøker å bli gravid, kan man merke seg om det er et mønster for når man pleier å få menstruasjon. Det finnes også egne apper hvor man kan registrere menstruasjonssyklus.
En menstruasjonssyklus varer fra menstruasjonens første dag, til første dag av neste menstruasjon. Det varierer fra kvinne til kvinne hvor lang menstruasjonssyklus man har. Gjennomsnittlig varighet på menstruasjonssyklus er fire uker, men alt fra tre til fem uker er innenfor normalen.
Hvordan vite når man har eggløsning?
Noen kvinner har uregelmessig menstruasjon. For disse kvinnene kan det være vanskelig å vite når man har eggløsning. En indikator for at eggløsning nærmer seg er klar, slimete utflod, men det kan være vanskelig å se forskjell på konsistens og utseendet av utflod. En annen indikator for eggløsning er økning i kroppstemperatur. Ved eggløsning øker kroppstemperaturen med cirka 0,5 grader og holder seg slik til neste menstruasjon. Les mer om eggløsning her.
For å vite akkurat når man har eggløsning, må man derimot bruke eggløsningstester. Studier har vist at kvinner som brukte eggløsningstester hadde økt sjanse for å bli gravide. Eggløsningstester fungerer ved at de måler mengde hormon som frigjøres i forbindelse med eggløsning i urin. Vanlige eggløsningstester viser de to mest fertile dagene i menstruasjonssyklus, men det finnes også mer avanserte eggløsningstester og fertilitetsmonitorer som kan vise inntil seks fertile dager. Les mer om eggløsningstest her og se vårt utvalg av eggløsningstester her.
Hva bør man gjøre når man forsøker å bli gravid?
- Ha sex hver andre eller tredje dag. Særlig rundt tidspunkt for eggløsning.
- Unngå overvekt eller undervekt. Begge tilstandene kan føre til redusert fertilitet.
- Ta anbefalte kosttilskudd. Kvinner som forsøker å bli gravide bør ta 400 mikrogram folsyre om dagen for å redusere risikoen for ryggmargsskader hos barnet. I tillegg bør man ta tilskudd med 150 mikrogram jod da man har sett at mange kvinner ikke får i seg nok jod.
- Slutt med tobakk, alkohol og rusmidler. Bruk av tobakk, narkotika eller alkohol reduserer fruktbarhet, og dermed sjansen for å bli gravid. I tillegg kan det øke risiko for spontanabort, samt virke skadelig for fosteret når man eventuelt har blitt gravid.
- Spis variert og næringsrik mat.
- Vær i regelmessig fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet kan gi mindre stress, og dermed øke sjansen for å bli gravid.
- Ikke overtren. Overdreven trening kan forstyrre hormonnivå hos kvinner.
- Ta opp eventuell sykdom og medisinbruk med fastlegen. Det er veldig viktig å behandle sykdommer man eventuelt måtte ha selv om man blir gravid. Det er likevel noen få legemidler som ikke bør brukes av gravide fordi de kan virke skadelige for fosteret. I tillegg finnes det noen legemiddeltyper som kan påvirke fertilitet hos både menn og kvinner. Man bør derfor sørge for at eventuell legemiddelbruk og behandling av kroniske sykdommer er optimalisert i samråd med lege før man forsøker å bli gravid.
Når bør man kontakte lege?
Par som har forsøkt å bli gravide i et år bør kontakte lege for å utrede eventuelle bakenforliggende årsaker. Hvis kvinnen er eldre enn 35 år gammel, bør man kontakte lege etter kun et halvt år.
Du bør generelt kontakte lege hvis du forsøker å bli gravid og har:
- Spiseforstyrrelser.
- Psykiske lidelser.
- Kroniske sykdommer, spesielt smittsomme sykdommer som HIV, hepatitt og herpes.
- Vanskeligheter med å slutte med tobakk, alkohol eller andre rusmidler i forbindelse med en graviditet.
Kilder: HelseNorge, Norsk Helseinformatikk, Store norske leksikon, Lommelegen, produsentinformasjon.
Les mer: