Publisert:
20.08.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert:
13.11.2024
Eggløsning skjer en gang i hver menstruasjonssyklus og oppstår ved en hormonendring. Høyest sannsynlighet for å bli gravid er eggløsningsdagen og dagen før eggløsning.
Når en kvinne nærmer seg en eggløsning vil kroppen produsere økende mengder av hormonet østrogen. Dette bidrar til at livmorslimhinnen blir tykkere og sædcellene kan overleve i flere dager. De høye nivåene av østrogen vil deretter føre til en økning av et annet hormon, kalt luteiniserende hormon (LH). LH-økningen fører til frigjøring av det modne egget fra eggstokken, og dette er eggløsningen. Når en kvinne har eggløsning (ovulasjon), betyr det at et egg fra eggstokken frigjøres og fanges opp av egglederen. Egglederen er små kanaler som leder frem til livmoren.
En menstruasjonssyklus varer fra 1. dag i en menstruasjon til 1. dag i neste menstruasjon. Lengde på en syklus varierer, men normalt er den på mellom 25 og 30 dager. Første del av menstruasjonssyklusen frem til eggløsningen, kalles follikkelfasen. Perioden etter eggløsning og neste menstruasjon, kalles lutealfasen.
I begynnelsen av en syklus, rett etter at menstruasjonen begynner, produseres det et folikkelstimulerende hormon (FSH) i hypofysen i hjernen. FSH stimulerer en rekke follikler til å utvikle seg og starte produksjonen av hormonet østrogen. Dette er viktig for å stimulere eggstokkene til å produsere modne egg, da hver follikkel inneholder en eggcelle. Østrogennivået er lavest den første dagen i menstruasjonen, men det økes etter hvert som folliklene vokser på grunn av FSH.
Det høye østrogennivået i kroppen vil til slutt føre til en kraftig økning av det luteiniserende hormonet (LH). LH sørger for at den dominerende follikkelen sprekker slik at det modne egget fra eggstokken frigjøres og går til egglederen.
Eggløsningen forekommer vanligvis 24 til 36 timer etter LH-økningen. Derfor er LH-økningen en god indikator på maksimal fertilitet. Under eggløsningen har egget omtrent 24 timer på seg til å bli befruktet av en sædcelle. Sædcellene kan overleve i livmoren og egglederne i opptil 5 dager. Dette betyr at en kvinne kan bli gravid selv om man ikke har samleie akkurat samme dag som man har eggløsning.
Når eggløsningen er over, begynner follikkelcellene å folde seg sammen og produsere østrogen og et annet hormon, kalt progesteron. Progesteron bidrar til at livmorslimhinnen blir tykk, slik at den blir klar til å ta imot et befruktet egg.
I denne fasen er det vanlig å merke symptomer som:
Dersom eggcellen kommer frem til livmoren uten å ha blitt befruktet, blir egget ødelagt. Østrogen- og progesteronnivået vil også synke. Dette fører til at slimhinnen brytes ned, støtes ut og menstruasjonen begynner.
Dersom egget er blitt befruktet, vil det feste seg til livmorslimhinnen. Normalt vil dette skje en uke etter befruktning. Deretter vil kroppen begynne å produsere graviditetshormonet, kalt humant koriongonadotropin (hCG). I tillegg fortsetter kroppen å produsere østrogen og progesteron helt til morkaken modnes. Dette er viktig for at det befruktede egget skal feste seg til livmoren og livmorslimhinnen ikke støtes ut.
Høyest sannsynlighet for å bli gravid er eggløsningsdagen og dagen før eggløsning. Med tanke på levetiden til både sæd og egg, kan man også ha mulighet til å bli gravid 5 dager før eggløsningen. Utenfor denne perioden, er sjansene for å bli gravid lave.
En menstruasjonssyklus varierer fra kvinne til kvinne, men også fra syklus til syklus. Vanligvis er den mellom 25 og 30 dager. Det er vanlig å tro at man har eggløsning på dag 14, men det er faktisk store variasjoner da det avhenger av lengden på syklusen. En eggløsning kommer normalt 12-16 dager før neste menstruasjon starter, og dette varierer også fra syklus til syklus.
På apoteket kan du få kjøpt eggløsningstest for å se når eggløsningen er på vei og viser dine dager med høy fertilitet. Dersom du har samleie på dager med høy fertilitet vil det maksimere sjansene dine for å bli gravid.
Kilder: Store norske leksikon, Sex og samfunn, Norsk legehåndbok, Clearblue
Les mer: