Vitusapotek
Sår og skader

Når barnet skader seg

Våren er høysesong for småskader hos små og store barn. Sparkesykler skal prøves, grenser skal utforskes, og viljen er gjerne større enn ferdighetene. Da er det bra å være forberedt med et velutrustet medisinskap.

Når barnet skader seg
Profile Picture
Publisert: 29.04.2016
Sist oppdatert: 20.11.2023

Hva bør jeg ha i hjemmeapoteket i tilfelle barna skader seg?

Du kan ikke være forberedt på alt, men med følgende ting i medisinskapet vil du være godt rustet:

Hvordan rense sår på små barn mest mulig skånsomt?

Det kan være hjerteskjærende å rense sår på små barn fordi det ofte gjør vondt, men rensing av sår er veldig viktig for å forebygge infeksjoner, så dette er noe som må gjøres! Vask alltid hendene først, for å unngå og forurense såret. Det mest skånsomme er å bruke rennende vann fra springen, i hvert fall om dere er i Norge hvor vannet er rent. Det svir ikke, og du slipper å berøre såret. Men om det er skitt eller andre partikler i såret, er du dessverre nødt til å skrubbe for å få det ut. Fremmede gjenstander som sitter fast i såret kan fjernes med en pinsett eller en myk børste. Ved alvorlige sår eller brannsår på store hudområder bør du kontakte lege. Når såret er renset kan du gjerne påføre et tynt lag sårsalve, for å forhindre infeksjon i såret.

Hvilken type smertestillende kan jeg gi til barna?

Paracetamol er som regel førstevalget som smertelindring til barn, fordi det er et trygt og godt smertestillende middel. Dersom barnet ikke kan svelge tabletter finnes paracetamol som mikstur, smeltetabletter, stikkpiller og granulatpulver. Ved smerter som varer mer enn 2-3 dager må du kontakte lege.

Når er det nødvendig å kontakte lege?

Det er ikke alltid så lett å skille ufarlige, men smertefulle småskader, fra de mer alvorlige som trenger tilsyn av lege. Men det kan være lurt å dra på legevakten om barnet har:

  • Sår som spriker, blør over 20 minutter uten stans eller sår som blør veldig mye.
  • Sår som er dype og med synlig, gulfarget fettvev i bunnen.  
  • Sår som er synlig forurenset. Da vil det være økt risiko for infeksjon, og det må vurderes om man skal gi stivkrampesprøyte.  
  • Sår med sprikende sårkanter (mer enn 3-4 mm) skal sys av lege
  • Sår fra bitt (både fra dyr og mennesker) skal alltid vurderes av lege.  
  • Skader forårsaket av spiker, glass, forurensede gjenstander og lignende.
  • Hodeskader, særlig hvis barnet har vært bevisstløs, er kvalm, uvel, forvirret eller ikke husker hva som skjedde i tiden rundt hendelsen. En hodeskade kan nemlig være potensielt livstruende!
  • Hevelser, sterke smerter, feilstilling i arm eller bein eller nedsatt bevegelighet i kroppsdelen som er rammet. Dette kan være symptomer på beinbrudd.

Og husk: Om du er i tvil eller frykter at barnet kan være alvorlig skadet, er det bedre å kontakte lege en gang for mye, enn en gang for lite!


Kilde: Farmasøyt Vitusapotek

Les mer: