Reise med barn
Reise og ferie med hele familien er kvalitetstid for alle. Dessverre er ikke ferie noen hindring for sykdommer og plager. Reiser du med små barn kan det være lurt å sette sammen et litt annerledes ferieapotek enn dersom reisefølget bare består av voksne. Vær forberedt på «alle tenkelige» situasjoner og ta heller med litt for mye enn for lite.
Reisesyke
Barn over 6 år kan bruke Postafen (reseptfritt legemiddel) mot reisesyke. Postafen skal tas 1-2 timer før avreise, for å forebygge symptomene på reisesyke.
Det finnes også akupressurbånd som kan brukes mot reisesyke hos barn. Det er et elastisk armbånd med en "gummikule" som plasseres like under håndleddet. Gummikulen stimulerer et akupunkturpunkt som er kjent å forhindre og redusere kvalme. For flere råd og tips mot reisesyke klikk her.
Barn med diaré og oppkast
Barn som får diaré og/eller oppkast blir lettere dehydrerte enn voksne. Er det i tillegg varmt kan dehydreringen skje enda raskere.
Gode råd mot diaré og oppkast
Gi barnet drikke. Det viktigste tiltaket er å motvirke væsketapet. Jo mindre barnet er, jo mindre skal det til før barnet blir dehydrert. Kroppen mister også viktige salter og sukker, og det er viktig å erstatte dette tapet.
- GEM pulver eller Resorb brusetabletter brukes til å erstatte væsketap. GEM og Resorb sikrer at man får i seg riktige mengde salter og sukker i tillegg til væske, og kan være lurt å ha med seg i ferieapoteket.
- Barn som fremdeles ammes/får morsmelkerstatning bør fortsatt få dette, i tillegg til annen eventuell annen drikke
- Ikke gi barna brus. Brus inneholder mye sukker og lite salter, og er ikke optimalt for å forhindre væsketap
Gi mat igjen så snart som mulig. Når barnet har fått i seg tilstrekkelig væske i 4. - 6. timer kan barnet med fordel få vanlig mat igjen.
Hvor mye væske trenger barnet? Generelt kan vi si at jo mer væske, jo bedre, og at det er bedre å drikke noe enn ingenting. Minimum væskeinntak bør være:
- Barn under 1 år: 1 desiliter væske per kilo kroppsvekt per døgn
- Barn over 1 år: 0,5 - 1 desiliter væske per kilo kroppsvekt per døgn
En grei pekepinn på at barnet ditt får i seg nok væske, er at barnet tisser hver 3. - 4. time.
Solkrem til barn
Barn trenger ofte noe høyere solfaktor enn voksne. Barn er mye ute og behov for god solbeskyttelse er viktig.
Sol-beskyttelse |
Bruk og tips |
Produkter |
Sollotion |
Lett å fordele, trekker raskt inn i huden. Ekstra vannresistent. |
Eucerin Sun Kids Dry Touch SPF50+ |
Solspray |
Til sensitiv hud. Lett å fordele, trekker raskt inn i huden og gir godt med fuktighet. |
|
Solkrem med farge |
Gjør det lett å se hvor man har smurt barna. |
Solbriller til barn
Husk også på å ta med solbriller til barna, barns øyne er mer utsatt for UV-stråler enn voksnes øyne. I nettbutikken vår har vi flere solbriller til barn.
Barn med feber
Får barn feber når man er på ferie er det lett å bli bekymret. Et godt tips er å ha et febertermometer i ferieapoteket. Da kan du lett finne ut om barnet har feber eller ikke og hvor mye feber barnet eventuelt har.
Paracetamol (pinex) i en medisinform som er enkel å få i barnet er også lurt å ta med seg. Stikkpiller, mikstur, smeltetabletter eller granulat er velegnede medisinformer til små barn.
Insekter og barn
Husk myggnetting til barnevognen også i ferien, da holder du små plageånder unna barnet. Midler mot insekter til bruk på huden skal generelt ikke brukes av barn under tre år. Et alternativ til barn under tre år kan være midler mot insekter som skal brukes på klær.
Dersom man blir stukket kan aloe-vera eller Xylocain (kløestillende salve) være kjekt å ha.
Plaster til barn
Plaster til barn er viktig å ha med. Ofte kan motivet være avgjørende for "effekten". Vitusapotek har plaster til barn med mange morsomme motiver.
Reisevaksiner
Finn ut hvilke vaksiner som er anbefalt til ditt reisemål ved å ta kontakt med din lege. Vær ute i god tid med å sjekke vaksineanbefalingene, så du rekker å få full beskyttelse før avreise.
Reisevaksiner kan du nå få satt i de aller fleste Vitusapotek. Les mer om vaksinasjon i apotek her og reisevaksinasjon her.
Sjekkliste for reise med barn
- Middel mot reisesyke (akupressurbånd eller tabletter)
- Middel mot dehydrering
- Middel mot feber
- Termometer
- Kjølende middel (til forbrenning og stikk/bitt som klør)
- Plaster (husk "riktig" motiv, og både vannfaste og mer pustende plaster)
- Sårrens/sårvask
- Saltvannsdråper
- Nesesuger
- Medisinsk kull til visse forgiftninger
- Solkrem
- Solbriller
- Badebleier
Kilde: Norsk helseinformatikk for helsepersonell
Les mer: