Diabetes type 1
Diabetes type 1 står for omtrent 5-10 % av alle diabetestilfeller. Type 1-diabetes skyldes mangel på hormonet insulin, som regulerer blodsukkeret. De aller fleste som får påvist diabetes type 1 er barn.
Hva er diabetes type 1?
Diabetes type 1 er en livslang sykdom du kan leve godt med, men ved utilfredsstillende behandling er dette også en sykdom man kan dø av. Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom hvor kroppens immunsystem ødelegger cellene som lager insulin (betacellene i bukspyttkjertelen). Dermed får kroppen insulinmangel. Mangel på insulin gjør at sukker i blodet ikke transporteres inn i cellene. Dermed klarer ikke kroppen å bruke sukker som energikilde, dette gir de karakteristiske symptomene på diabetes.
Årsaker til diabetes type 1
Årsakene til diabetes type 1 er en kombinasjon av arv og ukjente miljøfaktorer. De som har en nær slektning med diabetes type 1 får oftere diabetes type 1. Samtidig unngår de fleste med en arvelig tendens til å få diabetes å utvikle sykdommen.
Forekomsten av diabetes type 1 er økende. Dette kan indikere at miljøfaktorer spiller en viktig rolle for utvikling av sykdommen. Hvilke miljøfaktorer som har betydning er ukjent, men det forskes mye på dette.
Type 1-diabetes oppstår som oftest i barne- og ungdomsårene, men kan oppstå i alle aldere. LADA (Latent Autoimmun Diabetes in Adults) er en form for diabetes type 1 som oppstår i godt voksen alder.
Symptomer på diabetes type 1
Symptomer som følge av diabetes type 1 er som regel kraftige og sykdommen oppdages nesten alltid raskt. Typiske symptomer ved høyt blodsukker:
- Sterk tørste og hyppig vannlating
- Tretthet
- Vekttap
- Kvalme
Gode råd ved diabetes type 1
Har du diabetes type 1 er god regulering av blodsukkeret avgjørende for å forebygge senkomplikasjoner.
- Mål blodsukkeret regelmessig og få god blodsukkerkontroll.
- Sett deg godt inn i sykdommen, lær deg å kjenne kroppens signaler på lavt og høyt blodsukker.
- Et godt kosthold er viktig for alle diabetikere, da det danner grunnlaget for god blodsukkerkontroll. Les mer om kosthold og diabetes her.
- Ha alltid med deg sukker eller noe sukkerholdig slik at du kan unngå føling (lavt blodsukker).
- Vær fysisk aktiv.
- Ikke røyk! Les om røykeslutt her.
- Alle med diabetes skal kontrolleres regelmessig hos lege hvor øyne, nyrer og føtter undersøkes.
- Vær oppmerksom på din munnhygiene, da diabetikere er ekstra utsatt for å få munn- og tannkjøttproblemer. Høyfluorid tannkrem, slik som Duraphat, kan være aktuelt for å forebygge hull i tennene (karies).
Les mer om diabetes og munnpleie her.
Senkomplikasjoner ved diabetes type 1
Høyt blodsukker over tid skader kroppens blodårer. Dette gir økt risiko for at andre sykdommer kan oppstå som følge av diabetes.
- Hjerteinfarkt
- Nyresykdom
- Hjerneslag
- Nedsatt syn eller blindhet
- Impotens
- Smertefull nevropati (nervesykdom)
- Fotkomplikasjoner
Senkomplikasjoner som følge av diabetes kan forebygges ved å sørge for god blodsukkerkontroll og jevnlig kontroll hos lege. I tillegg bør man unngå eller minimere andre risikofaktorer for senkomplikasjonene, som høyt blodtrykk, overvekt, røyking og høyt kolesterol.
Behandling av diabetes type 1
Diabetes type 1 må behandles med insulin. Insulin blir brutt ned i mage- og tarmsystemet, derfor må insulin gis med sprøyte eller insulinpumpe.
Behandlingsmålet for diabetikere er å være symptomfrie, ha høy livskvalitet og normal livslengde. Man forsøker å etterligne bukspyttkjertelens produksjon av insulin best mulig. For å få til dette må man tilpasse insulinmengde etter blant annet måltider og fysisk aktivitet. Behandling av diabetes type 1 er krevende.
Når bør du kontakte lege ved diabetes type 1?
- Ved symptomer som sterk tørste, slapphet og hyppig vannlating.
- Dersom du tror du har diabetes.
Du kan kjøpe eller bestille klargjøring av dine reseptpliktige medisiner her.
Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok, Norges Diabetesforbund, Folkehelseinstituttet, Novo Nordisk og Helsedirektoratet.