Vitusapotek
Allergi

Er det pollenallergi eller forkjølelse?

Våren er vidunderlig, når varmen kommer tilbake og naturen endelig våkner etter vinterdvalen. Men hva om den tiden du har gledet deg til så lenge, plutselig blir ødelagt av pollenallergi? Eller er det bare en vanlig forkjølelse - som tilfeldigvis kommer hver vår?

Er det pollenallergi eller forkjølelse?
Profile Picture
Publisert: 07.03.2016
Sist oppdatert: 21.03.2024

Hvordan vet jeg om jeg er blitt allergisk mot pollen, eller om jeg bare er forkjølet?

En del tror de er forkjølet når de har pollenallergi, fordi tett og rennende nese er vanlige ved begge tilstandene. Her er en enkel sjekkliste for å lettere skille mellom pollenallergi og forkjølelse:

Det er sannsynligvis allergi hvis du har symptomer som:

  • Kløe i nese og øyne
  • Serienysing
  • Røde, rennende øyne
  • Tyntflytende snørr
  • Symptomene er langvarige

Det er sannsynligvis forkjølelse hvis du har symptomer som:

  • Flytende snørr til å begynne med, som siden blir mer slimete
  • Feber
  •  Symptomene går over i løpet av 1-2 uker

Er pollenallergi farlig?

Pollenallergi er ikke farlig. I motsetning til matallergier som f.eks. nøtteallergi, er det ikke vanlig at man får anafylaktisk sjokk ved pollenallergi. Men det er lurt å bruke allergimedisinene forebyggende, og starte med dem før pollenspredningen. Og følg med på pollenvarslet. Noen planter sprer pollen allerede om vinteren, for eksempel or og hassel. Om du begynner tidlig med pollenmedisinen vil de gi best effetkt, og spare deg for mye ubehag. 

Jeg har ikke allergi, hvorfor får jeg symptomer nå?

Man kan utvikle allergier i alle aldre. Friske voksne kan plutselig bli allergiske uten å ha hatt symptomer tidligere. Men en gledelig ting er at om man har vært allergisk som barn, kan man også vokse det av seg. Dette skjer vanligvis i 30-års alderen.

Kan man bruke allergimedisin uten å ha vært i kontakt med lege først?

Nye, reseptfrie preparater som antihistamintabletter, nesespray og øyedråper mot allergi er trygge å bruke, og gir lite eller ingen bivirkninger i anbefalte døgndoser. Vitusapotek anbefaler deg imidlertid alltid å rådføre deg med en farmasøyt, siden man aldri skal eksperimentere med legemidler på egenhånd. Farmasøytene har kunnskap nok til å kunne hjelpe deg med å finne ut hvilke preparater som er riktige for deg.

Kilde: Farmasøyt Vitusapotek

Les mer: