Ammetips fra ammespesialist
Ammer du? Mange barn fullernæres på morsmelk fra fødsel av og frem til 6. måneders alder, samt også delvis ernæres på morsmelk frem til 1 år, eller så lenge mor og barn ønsker det selv. Her er ammeekspert Julies beste tips til nybakte mødre som ønsker å lykkes med ammingen.
Amming er så mye mer enn bare næring for babyen. Amming skaper nærkontakt, kjærlighet og omsorg mellom mor og barn. Amming har en rekke fordeler; maten til barnet er alltid lett tilgjengelig, passe varm, riktig sammensatt ernæringsmessig, alltid frisk og nylaget, samt billig!
Lær deg tegn på at barnet ditt er sultent
Bruk den første tiden godt og lær deg å kjenne ditt eget barn og barnets signaler. Se etter tidlige tegn på sult hos barnet og tilby brystet til barnet før barnet er så sulten at det bare gråter.
Å legge et gråtende barn til brystet kan være et håpløst prosjekt. Gråt er faktisk det siste tegnet på sult. Før dette kan man som regel se at barnet begynner å sikle, smatte, vri hodet fra side til side, lage lyder, bevege øynene, ta hendene opp mot munn/ansikt etc.
Finn fram alt du trenger til ammingen før du starter
Ha alle ting du trenger underveis i ammeprosessen lett tilgjengelig for deg selv, slik at ammestunden blir rolig og fin for både deg og barnet. Kluter, drikke, fjernkontroll og mobiltelefon er kjekke ting å ha liggende i nærheten.
Å finne riktig ammestilling er viktig
Finn en god sitte-/liggestilling for deg selv og barnet ditt. Legg barnet til brystet i en ammestilling som du synes er god og som gjør at barnet får ett godt tak på brystet samtidig som du føler du har kontroll på barnet og kan styre barnet underveis i ammeprosessen. La barnet komme til brystet og ikke omvendt. Unngå å holde barnet bak i hodet, støtt heller barnet forsiktig i nakken.
Stress ned!
Slapp av så godt du kan! Senk høye skuldre og pust med magen. Stress og uro kan være med på å hemme utdrivningsrefleksen din og vil kunne føre til at det tar lengre tid før melken begynner å renne.
”Hamburger sugetak”
Sørg for at barnet har ett godt sugetak på brystet. Barnet skal ha en god munnfull av brystet inni munnen og ha ett vidt gap over store deler av areola- det mørk pigmenterte området på brystet. En morsom huskeregel på akkurat dette er at barnet skal gape som om man spiser en hamburger, ikke ha trutmunn som om man spiser spagetti.
Gi et bryst av gangen
Barnets etterspørsel etter mat regulerer som regel melkemengden din. Jo mer barnet suger, jo mer melk vil man som regel produsere. La barnet gjøre seg ferdig med ett bryst før du eventuelt bytter over til neste. På denne måten får barnet med seg den feite ettermelken som kommer på slutten av ett måltid. Hvor ofte barnet vil die er veldig forskjellig fra barn til barn og endres ofte fra dag til dag. Nyfødte spiser i snitt 8-12 ganger i døgnet.
Våte bleier flere ganger daglig er viktig
Mange synes kanskje det er vanskelig i starten å se om barnet får i seg det de skal av næring. Det viktigste å sjekke er om barnet har gode våte bleier flere ganger daglig, samt daglig gulkornet avføring i starten. Normal vektoppgang hos nyfødte ligger på ca. 200 gram i uken, men dette er varierende og må sees på over tid.
Pass på eget kosthold
Som ammende mamma bør du ha ett variert og sunt kosthold. Det økte energibehovet du får mens du ammer bør dekkes av næringsrik kost, og man bør unngå hard slanking mens man ammer. Det økte energibehovet man har under ammeperioden dekkes som regel inn ved inntak av for eksempel to skiver brød med pålegg og to glass skummet melk ekstra per dag.
Man kan spise de fleste matvarer når man ammer. Det finnes noen matvarer som kan inneholde stoffer som kan være skadelige for barnet ditt, se matportalen.no for mer informasjon.
- Ha ett balansert forhold til det du spiser.
- Unngå store inntak av enkelte matvarer - spis en porsjon jordbær i istedenfor en hel kurv.
- Drikk for å tilfredsstille tørsten og drikk gjerne under ammingen. Men ikke drikk bare for å drikke- for stort væskeinntak kan virke mot sin hensikt og faktisk redusere melkeproduksjonen.
- Vær forsiktig med for stort inntak av koffeinholdige produkter, de kan bidra til at barnet blir urolig.
Hvil når du kan!
Hvil deg når babyen sover. Babyen har ingen døgnrytme i starten og krever deg ofte både dag og natt, så benytt tiden når babyen sover til å gjøre det samme. Del på husarbeidet og hverdagslige gjøremål. Ta i mot den hjelp man kan få fra omgivelsene rundt. Begrens besøkende i starten til den nærmeste familie/venner, bruk den første tiden på å være sammen med den nyfødte og bli kjent med han/hun som person.
Oppsøk hjelp dersom du har problemer med amming
For mange kan amming være en utfordring. Det er mye som skal til for å få ammingen til å fungere fullt ut. Dersom man strever bør man oppsøke profesjonell hjelp- enten på barselpoliklinikken, helsestasjonen eller ammehjelpen.
Kilde:
Julie Hellevik, produktspesialist Philips AVENT/Sykepleier med videreutdanning i ammeveiledning.
Les mer