Skurv
Skurv er rikelig med fet flass som kan komme i hodebunnen på spedbarn, vanligvis når de er mellom 2 og 10 uker gamle. Skurv går som regel bort av seg selv i løpet av noen måneder, og de fleste er helt kvitt skurv når de er omtrent ett år. Skurv kan klø litt, men er ikke farlig og plager sjeldent barnet.
Hva er skurv?
Skurv, også kalt melkeskurv er en type fet flass som spedbarn kan få i hodebunnen. Skurv består av døde hudceller og fett fra talgkjertlene, som legger seg i hodebunnen som en fet og tykk flass med gulhvit farge. Skurv kan i noen tilfeller spre seg til panne, øyenbryn, bak ører, rundt nese og munn samt til armhuler og bleieområde.
Hvordan ser skurv ut?
Skurv kan se ut som alt fra vanlig flass til tykk, fet og gulhvit flass i hodebunnen. Utslettet oppstår i hovedsak i hodebunn, men kan også spre seg videre til andre deler av kroppen (panne, øyenbryn, bak ører, rundt nese og munn, armhuler og bleieområde). Skurv har farge fra hvit til gul, dersom det kommer røde områder bør du kontakte lege da det kan være tegn på infeksjon.
Hvorfor får mange spedbarn skurv?
Årsaken til hvorfor spedbarn kan få denne typen flass er ukjent. Men en teori går ut på at skurv skyldes overaktive talgkjertler.
Hvordan kan man fjerne skurv?
Husk på at skurv ikke er farlig, sjelden plager babyen og som regel går over av seg selv etter noen måneder. Mange ønsker likevel å fremskynde prosessen med å få vekk skruv, da kan man forsøke ulike ting:
- Bruk babyolje eller en annen nøytral nøytral olje i hodebunnen til babyen. La oljen virke noen minutter og gre den ut med en fintagget kam etterpå. Alternativt kan oljen få sitte i hodebunnen over natten, da er det lurt at babyen har på en tynn lue.
- Vask ut oljen etter at den har vært i hodebunnen i ønsket lengde med en mild babysjampo.
- Ved mye skurv i hodebynnen kan salisylsyre olje 2 % brukes. Smør oljen på aktuelt område, og la den sitte i i tre til fire timer eller over natten. Salisylolje har en svak oppløsende effekt og kan bidra til at flassflakene «slipper taket» i hodebunnen. Vask ut restene av olje med mild babysjampo etter ønsket behandlingslengde.
- Ikke dra eller pill vekk skurv, la skurven løsne fra hodebunnen av seg selv før den fjernes med en fintagget kam.
Når bør man kontakte lege eller helsesøster ved skurv?
- Dersom utslettet blir rødt eller «hissig», det kan tyde på at babyen har fått en infeksjon i utslettet.
- Hvis babyen får skurv andre steder på kroppen enn i hodebunnen.
- Ved samtidig diaré og mistrivelse hos babyen.
Kilder: Reseptfritt 2011 (bok utgitt av Apotekforeningen), Mammanett og Norsk helseinformatikk.
Les mer: