Senebetennelse
Senebetennelse kan være vondt og ubehagelig. Hva er det og hvordan behandler du det? Les om det her!
Gode råd ved senebetennelse
Det er viktig å avlaste leddet som er betent så mye som mulig når du har senebetennelse, men det bør normalt ikke være helt i ro siden leddet da kan stivne. Det er lurt å bruke støttebandasje slik at leddet blir avlastet og hevelsen redusert. Med ro og hvile er de fleste kvitt senebetennelsen i løpet av et par uker.
Etter en senebetennelse, og for å forebygge nye betennelser, er det smart å;
- Unngå akutte overbelastinger, som for eksempel tunge løft
- Trene variert
- Variere arbeidsstilling og ta noen strekkpauser
- Bruke en ammepute dersom du ammer
En betent sene bør trenes langsomt opp igjen. En fysioterapeut kan lære deg riktige og gode øvelser.
Behandling
Akutt senebetennelse behandles med betennelsesdempende og smertedempende medisin (NSAIDs), for eksempel preparater med virkestoffet ibuprofen eller diclofenac. Ikke alle kan bruke NSAIDs. Smertestillende medisiner med paracetamol kan være et alternativ til NSAIDs. Reseptfrie, betennelses- og smertedempende medisiner kan brukes i kortere perioder for å lindre smertene. Det er viktig å lese pakningsvedlegget nøye før bruk. Dersom du har en kraftig senebetennelse anbefaler vi at du snakker med legen din, da det kan være at du trenger medisiner som kun fås på resept.
Langvarig senebetennelse bør alltid behandles i samråd med lege. Ved langvarig senebetennelse (over et par uker) kan legen din vurdere annen behandling. I noen tilfeller vil legen sette en kortisonsprøyte inn i leddet. Omtrent halvparten blir bra etter en injeksjon med kortison, mens andre trenger flere injeksjoner. I sjeldne tilfeller av kronisk senebetennelse kan legen finne det nødvendig med operasjon. Operasjonen går da ut på å åpne seneskjeden slik at senens bevegelsesplass økes.
Hva er senebetennelse?
Sener er dannet av bindevevshinner som omslutter musklene. Hinnene flyter sammen i muskelens ende, og danner kraftige sener som fester seg til skjelettet. Senene omgis av seneskjeder som sørger for bedre bevegelighet. Ved senebetennelse er det disse seneskjedene som blir betente og senen får mindre plass til å bevege seg/gli i. Dette gir smerter og nedsatt bevegelighet i leddet.
Alle kroppens sener kan bli betente, men det er vanligst å få senebetennelse i skulder, albue (tennisalbue og golfalbue), håndledd, kne og hæl.
Årsaker til senebetennelse
En senebetennelse skyldes vanligvis langvarig og ensidig muskelarbeid (belastningsskade), for eksempel ved lite variert trening, amming eller på grunn av jobb som krever mye skriving på tastatur eller andre gjentatte bevegelser. I sjeldne tilfeller kan senebetennelse være forårsaket av en akutt skade (slag, støt eller kutt).
Symptomer på senebetennelse?
- Øm muskulatur rundt leddet.
- Smerter, spesielt ved bevegelse av den betente senen.
- Når du trykker på stedet kjennes det ut som å trykke på en pose potetmel.
- Området kan bli hovent, rødt og varmt (dette er typiske symptomer på betennelse).
- Nedsatt bevegelighet.
Når bør du oppsøke lege ved senebetennelse?
- Dersom du har sterke eller langvarige smerter
- Dersom plagene ikke blir bedre av avlastning
- Dersom smertene ikke blir bedre etter bruk av reseptfrie medisiner i noen dager
- Dersom du fortsatt har senebetennelse etter endt behandling
Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok, Helsenorge.no