Vitusapotek
Munn og tann

Trøske: sopp i munnen

Trøske er en soppinfeksjon i munnhulen som skyldes en oppblomstring av soppen Candida albicans. Trøske gir et karakteristisk hvitt belegg i munnen som noen ganger kan svi og gi ubehag. Det er ikke uvanlig at spedbarn får trøske.

Trøske: sopp i munnen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 20.11.2023 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er trøske

Trøske er en soppinfeksjon som kan oppstå på innsiden av kinnene, på tungen, i ganen, på tannkjøttet eller i halsen. Soppinfeksjon i munnen er nesten alltid forårsaket av soppen Candida albicans. Denne soppen finnes naturlig i små mengder i munnen og på huden.

Symptomer på trøske

Symptomene på trøske variere med hvilken variant man er rammet av. Typisk for de alle er svie og ubehag i munnen. Det finnes fire hovedvarianter av trøske:

  • Den vanligste varianten, som gir typiske hvite flekker på tungen, innsiden av kinnene, i halsen eller på tannkjøttet.
  • En annen variant gir glatte, røde flekker på innsiden av kinnene eller i ganen.
  • Cheilitis angularis eller angular cheilitis, som gir sprekker i munnvikene. Denne varianten av trøske kalles gjerne munnviksbetennelse og kan også være forårsaket av blant annet vitaminmangel.
  • Den siste varianten gir rødhet og hevelse i tannkjøttet eller i ganen, og rammer typisk de som bruker tannprotese.

Årsaker til trøske hos barn

Små barn har ikke fullt utviklet immunforsvar, og blir oftere rammet av trøske enn voksne. Det eksisterer også en teori om at dersom mor har underlivssopp ved fødsel, kan spedbarn bli smittet med soppinfeksjon i den forbindelse. Barn som ammes, kan overføre soppinfeksjon til mors brystvorter, og infeksjonen kan deretter smitte tilbake til barnet. For å unngå resmitte er det derfor viktig at både mor og barn behandles samtidig.

Andre årsaker til trøske

Også voksne kan rammes av trøske, og spesielt utsatt er de med svekket immunforsvar grunnet sykdom eller bruk av visse legemidler.

Risikofaktorer for å utvikle trøske er:

  • Sykdommer som svekker immunforsvaret
  • Behandling med cellegift eller legemidler som inneholder kortison. En del inhalasjonspreparater som benyttes i behandling av astma og kols har kortison som et av virkestoffene.
  • Diabetes type 1 og diabetes type 2

Trøske er også mer vanlig hos personer som røyker, har dårlig tilpassede tannproteser, er plaget med munntørrhet eller nettopp har gjennomført en antibiotikakur.

Gode råd for å forebygge soppinfeksjon i munnen

For å forebygge trøske hos spedbarn er det god hygiene som er det viktigste tiltaket.

  • Om barnet bruker smokk, må disse holdes rene og steriliseres daglig. Det samme gjelder flasker og ammeutstyr.
  • Dersom du ammer, bytt ammeinnlegg ofte. Det er anbefalt å benytte ammeinnlegg for engangsbruk eller ammeinnlegg i ull som tåler vask på høy temperatur.
  • Vask amme-bh, håndklær og sengetøy på minimum 60 grader.
  • Ikke frys ned melk som er pumpet i perioden barnet eller du selv har symptomer på trøske. Nedfrysning vil ikke drepe eventuell sopp som er i melken.

Når det gjelder forebygging av trøske hos barn, ungdom og voksne forårsaket av andre faktorer har vi følgende råd:

  • Bruker du inhalasjonsmedisin med kortison, bør du alltid skylle munnen etter inhalasjon
  • Plages du med munntørrhet, bør du følge råd for munntørrhet
  • Ved bruk av tannprotese er det viktig at disse er godt tilpasset bruker og at de å rengjøres daglig med rengjøringstabletter

Behandling av trøske

Trøske går i de fleste tilfeller over av seg selv, og krever ofte ikke behandling. Ved store plager, eller om symptomene vedvarer i mer enn et par dager, kan det være nødvendig med behandling med reseptpliktige soppmidler. Vanligvis brukes en mikstur med sopphemmende eller soppdrepende effekt både til voksne og barn. Miksturen skal holdes lengst mulig i munnen før den svelges. Til små barn gis miksturen langsomt med doseringssprøyte eller pensles på med en ren q-tips. Det er viktig å fullføre hele kuren, selv om symptomene kan forsvinne i løpet av få dagers behandling.

Dersom du har et ammende barn med trøske, bør du samtidig behandle brystvortene med soppkrem. Kremen smøres på i et tynt lag etter dosering fra lege (etter amming).

Når bør du kontakte lege ved mistanke om trøske?

  • Hvis du har røde eller hvite flekker i munnen som ikke forsvinner i løpet av et par dager
  • Dersom belegget i munnhulen sprer seg
  • Dersom du har et spedbarn med trøske som kvier seg for å amme, drikke eller spise
  • Dersom du vanligvis ammer, men får så store smerter i brystvortene at du ikke klarer å amme.
  • Dersom du har vært til behandling for trøske, men ikke er blitt bra

 

Kilder: Helsenorge, Norsk helseinformatikk for helsepersonell og Helsebiblioteket.

Les mer: