Publisert:
11.11.2015
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert:
15.09.2023
Lungebetennelse, eller pneumoni, er en nedre luftveisinfeksjon som setter seg i lungene. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter. Et forebyggende tiltak mot alvorlig lungebetennelse og pneumokokksykdom, er vaksinering. Vaksine kan settes hos Vitusapotek.
Lungebetennelse er en infeksjon i en eller begge av kroppens lunger. Infeksjonen kan komme av både bakterier og virus, men skyldes oftest bakterier (ofte pneumokokker). Lungene våre består av mange små blærer (lungealveoler) som sikrer at kroppen tar opp oksygen og kvitter seg med karbondioksid.
Ved lungebetennelse kan alveolene få problemer med å utføre denne viktige oppgaven, og tung pust blir resultatet. Jo kraftigere infeksjonen er, jo vanskeligere blir det å puste.
De fleste med lungebetennelse blir ikke alvorlig syke. Lungebetennelsen kan ofte starte med en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse, og symptomene kan gli over i hverandre. Av de tidligste symptomene på lungebetennelse, er det plagsom hoste som er mest uttalt. Etterhvert kan det blir tyngre å puste, og etter en uke utvikles gjerne feber.
Symptomene kan variere, men mest typisk er:
Spesielt hos eldre eller personer med dårlig immunforsvar eller kroniske luftveissykdommer, kan lungebetennelsen utvikle seg til å bli alvorlig. Da kan man få store problemer med å puste, kraftig hoste, og hoste opp blodfarget slim. Feberen er gjerne høy, og man har sterke smerter i brystet.
Lungebetennelse kan også utvikle seg til å bli alvorlig hos ellers friske personer. De fleste alvorlige lungebetennelser er forårsaket av bakteriegruppen pneumokokker.
Et forebyggende tiltak mot lungebetennelse og pneumokokksykdom er vaksine, og utsatte personer og personer i risikogruppen kan vaksinere seg. Les mer om hvem som er anbefalt å ta denne vaksinen her.
Vaksinen kan settes i et av våre mange Vitusapotek. Les mer om vaksinasjon i Vitusapotek her.
Det koster 200 kr å sette vaksinen i apoteket.
Prisen på den vaksinen du ønsker å sette får du oppgitt i apoteket eller på felleskatalogen.no. Pris for selve resepten kommer i tillegg, og betales der du bestiller resepten din fra.
Som medlem av VI+ kundeklubb får du 1000 bonuspoeng når du benytter deg av våre vaksinetjenester i apotek. Les mer om alle fordelene du får som VI+ medlem her.
Vaksine kan også settes hos fastlegen din og/eller i kommunehelsetjenesten. Egenandel for å sette vaksine der er kr 50,-.
Les alt om vaksine og vaksinasjon i apotek her.
Munnen og luftveiene utsettes hele tiden for bakterier og virus når vi puster. Immunsystemet vårt, nesen, halsen, flimmerhår og hoste hjelper med å fange eller fjerne disse mikroorganismene, slik at de ikke forårsaker skade og gjør oss syke.
Hvis kroppens immunforsvar er svekket eller man blir infisert av en veldig smittsom eller et stort antall av bakterier eller virus, kan det være at disse organismene kommer seg forbi kroppens forsvarssystemer og havner nede i lungene, i alveolene. I alveolene reagerer kroppens immunforsvar på infeksjonen, og forsøker å bekjempe den. Alveolene blir betente og fylt med immunceller og væske, og disse forandringene fører til symptomene på lungebetennelse.
Lungebetennelse med virus smitter ved at en som er syk hoster eller nyser i nærheten av deg. Den typen lungebetennelse som skyldes bakterier, kommer ofte av bakterier som vi fra før har i munnhulen. Derfor er det ikke egentlig snakk om smitte.
Alle kan få lungebetennelse, men det rammer ofte mennesker som fra før av er svekket eller har nedsatt immunforsvar. Sykdommen opptrer hyppigst om vinteren.
Det man kaller en atypisk lungebetennelse, eller mykoplasma-lungebetennelse, skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae og smitter ved at en syk person hoster. Denne smitter ca. hvert 4. år.
Lungebetennelse kan som nevnt skyldes enten virus eller bakterier. En virusinfeksjon skal ikke behandles med antibiotika, fordi antibiotika ikke virker mot virus.
Dersom lungebetennelsen er forårsaket av bakterier det vanlig å behandle med antibiotika i ca. 7-10 dager. Ved bruk av antibiotika er det viktig at tablettene fordeles jevnt utover dagen og at hele kuren fullføres slik legen har forskrevet. Dersom du ikke fullfører kuren kan infeksjonen komme tilbake, og den kan også bli vanskeligere å behandle da bakterier kan utvikle resistens mot antibiotika. Ved manglende effekt etter noen dager med den første antibiotikaen er det vanlig å bytte behandling.
En lungebetennelse varer som regel i 1-2 uker. Det kan likevel ta noe tid før man er tilbake i optimal form. Dette avhenger av alder og helse, og i noen tilfeller vil det ta lengre tid enn for andre. Unge med god helse blir som regel raskere bedre. Hos eldre og de med dårlig helse kan det ta flere måneder. I noen tilfeller kan lungebetennelse bli svært alvorlig, og i verste fall dødelig. Derfor er det viktig å oppsøke lege ved uttalte symptomer.
Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Folkehelseinstituttet, helsebiblioteket.no, Store medisinske leksikon, Felleskatalogen, UptoDate.
Les mer: