Næringsdrikker
Næringsdrikker er måltidserstattere som kan forebygge og hindre underernæring. Underernæring gir en rekke ugunstige helseeffekter og er et utbredt problem hos eldre. Næringsdrikker inneholder næringsstoffer (fett, karbohydrater, proteiner), vitaminer og mineraler.
Ulike næringsdrikker
Fullverdige næringsdrikker
Fullverdige næringsdrikker inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger i anbefalte mengder. Slike næringsdrikker kan brukes som eneste form for ernæring, men kan også brukes i tillegg til vanlig kost. En fullverdig næringsdrikk med fiber inneholder omtrent like mye næringsstoffer som to skiver grovt brød med smør og pålegg, og en multivitamintablett ved siden av.
Tilskudd næringsdrikker (ikke-fullverdige)
Tilskudd næringsdrikker har ikke lik sammensetning som de fullverdige næringsdrikkene. I slike næringsdrikker kan næringsstoffer finnes i større eller mindre mengder enn anbefalt. Tilskudd næringsdrikker egner seg derfor ikke som eneste ernæring, men skal brukes i tillegg til vanlig kost.
Næringsdrikker til barn
Hvis barn har behov for ekstra næring, for eksempel hvis de ikke klarer å spise normalt, skal de bruke næringsdrikker spesialtilpasset barn. Barn har andre næringsbehov enn voksne og næringsdrikkene til voksne kan være uegnet for barn. Fast bruk av næringsdrikker til barn bør være medisinsk begrunnet og følges opp av helsepersonell.
Hvem trenger næringsdrikker?
Næringsdrikker kan brukes av personer som av en eller annen grunn ikke får i seg tilstrekkelig næring. Du trenger ikke være syk for å ha behov for næringsdrikke. Eksempler på når næringsdrikke kan være aktuelt:
- Etter kraftig trening
- Hvis vektøkning er ønskelig
- For å opprettholde vekten
- Kreft (både sykdommen og kreftmedisin kan gjøre det vanskelig å holde vekten)
- Parkinsons sykdom og multippel sklerose kan gjøre det vanskelig å spise
- Demente personer kan lett glemme å spise
- Personer med KOLS bruker mye energi på å spise og blir fort mette.
- Ved tygge- eller svelgeproblemer
Næringsdrikker til spesielle formål
- Næringsdrikker tilsatt ekstra proteiner: Egner seg blant annet til bruk etter større kirurgiske inngrep, ved forebygging av trykksår, ved alvorlige infeksjoner og ved brannsår.
- Næringsdrikker med lavt protein- og elektrolyttinnhold: Anbefales til personer med nyresvikt.
- Volumeffektive næringsdrikker: Inneholder mer næringsstoffer i mindre væske, som er velegnet dersom man ikke orker å drikke så mye og ved KOLS, fordi magesekken ikke fylles og presser på lungene.
- Næringsdrikker uten fett (saftbaserte): Passer til personer som har problemer med fettopptaket i tarmen eller ved gallestein.
Hvor mange næringsdrikker trenger man daglig?
En tommelfingerregel for hvor mye kalorier man trenger daglig er: 30 ganger ønsket vekt i kilo. Hvis en ønsker en vekt på 60 kg, tilsvarer dette et inntak på (30 kcal * 60 kg =) 1800 kcal per døgn. Hvis all næring kommer fra næringsdrikker vil dette tilsvare mellom 4 og 6 flasker næringsdrikker daglig, avhengig av kaloriinnholdet i næringsdrikken. Hvis man spiser vanlig mat i tillegg kan antall flasker reduseres.
Serveringstips
- De fleste næringsdrikkene smaker best kalde.
- Saftbaserte næringsdrikker kan fryses og spises som sorbetis.
- Næringsdrikkene kan også brukes i smoothies eller blandes med annen drikke.
- Næringsdrikker med vaniljesmak kan brukes som vaniljesaus på desserter.
- De fleste melkebaserte næringsdrikkene kan varmes, men ikke kokes.
- Næringsdrikker med nøytral smak er gode tilskudd til supper og andre matretter, for ekstra næring.
Næringsdrikker på blå resept
Næringsmidler til spesielle medisinske formål kan du søke om å få dekket på blå resept. Det er kun visse sykdommer/tilstander hvor man kan få næringsmidler dekket på blå resept. Les mer om næringsdrikker på blå resept her.
Når bør du kontakte lege ved behov for næringsdrikker?
- Dersom du har barn som ikke spiser eller spiser dårlig
- Dersom du bruker næringsdrikker og lurer på om du kan få noen av dine utgifter dekket på blå resept
- Dersom du går ned i vekt uten kjent årsak
- Dersom underernæringen skyldes spiseforstyrrelse
Kilder: Produktinformasjon, Norsk elektronisk legehåndbok, HELFO
Les mer: