Ventoline GlaxoSmithKline inhalasjonspulver i Diskus 0,2 mg/ml
Innledning |
Bruksområder |
Forsiktighetsregler |
Bruksmåte |
Bivirkninger |
Oppbevaring |
Ytterligere informasjon |
Informasjon til pasienter |
Helsepersonell
Les nøye gjennom dette pakningsvedlegget før du begynner å bruke dette legemidlet. Det inneholder informasjon som er viktig for deg.
- Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
- Spør lege eller apotek hvis du har flere spørsmål eller trenger mer informasjon.
- Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
- Kontakt lege eller apotek dersom du opplever bivirkninger inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
I dette pakningsvedlegget finner du informasjon om:
- Hva Ventoline er og hva det brukes mot
- Hva du må vite før du bruker Ventoline
- Hvordan du bruker Ventoline
- Mulige bivirkninger
- Hvordan du oppbevarer Ventoline
- Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
1. Hva Ventoline er og hva det brukes mot
Ventoline inhalasjonspulver i Diskus inneholder et virkestoff, kalt salbutamol. Dette tilhører en gruppe legemidler som kalles hurtigvirkende bronkodilatorer. Hurtigvirkende bronkodilatorer virker på musklene i de små luftveiene i lungene innen få minutter. Legemidlet virker ved å utvide bronkiene slik at luftpassasjen i lungene bedres i minst 4 timer etter inhalasjon. Ventoline brukes ved astma, kronisk bronkitt, emfysem og andre lungesykdommer der utvidelse av bronkiene er nødvendig.
2. Hva du må vite før du bruker Ventoline
Bruk ikke Ventoline
- dersom du er allergisk (overfølsom) overfor salbutamol eller noen av de andre innholdsstoffene i dette legemidlet (listet opp i avsnitt 6).
- dersom du har alvorlig melkeproteinallergi
Advarsler og forsiktighetsregler
Rådfør deg med lege før bruk av Ventoline Diskus dersom du
- har tyreotoksikose (tilstand med økt mengde hormon fra skjoldbruskkjertelen)
- har høyt blodtrykk
- har eller tidligere har hatt en hjertesykdom, uregelmessig hjerterytme eller hjertekrampe (såkalt angina).
- er allergisk mot laktose eller melkeprotein
- har diabetes (sukkersyke)
- har lavt kaliumnivå i blodet
Noen mennesker kan få allergiske reaksjoner (overfølsomhetsreaksjoner) ved bruk av legemidler. Dersom du får noen av de symptomer som er nevnt nedenfor raskt etter inntak av Ventoline skal du slutte å bruke dette legemidlet og umiddelbart ta kontakt med lege:
- plutselig hvesing eller tetthet i brystet
- hovne øyelokk, ansikt eller lepper
- hudutslett med hevelser/kuler hvor som helst på kroppen
Ta kontakt med lege hvis effekten av Ventoline varer mindre enn 3 timer.
Andre legemidler og Ventoline
Rådfør deg med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler. Visse blodtrykksmedisiner (betablokkere) kan oppheve effekten av Ventoline. Samtidig behandling med xantinderivater (slik som teofyllin), steroider som bl.a. brukes til behandling av astma og vanndrivende tabletter (diuretika) som kan brukes til behandling av høyt blodtrykk eller hjertesykdom kan føre til lavt nivå av kalium i blodet.
Graviditet og amming
Forsiktighet utvises ved graviditet. Rådfør deg derfor alltid med lege før du bruker Ventoline under graviditet.
Ventoline går over i morsmelk, men virkning på barn som ammes er ikke sannsynlig. Rådfør deg likevel med lege ved bruk av Ventoline under amming.
Ventoline går over i morsmelk, men virkning på barn som ammes er ikke sannsynlig. Rådfør deg likevel med lege ved bruk av Ventoline under amming.
Kjøring og bruk av maskiner
Ventoline antas ikke å påvirke evnen til å kjøre bil eller bruke maskiner.
Ventoline inneholder laktose
Ventoline inhalasjonspulver inneholder laktose som inneholder spormengder av melkeprotein. Fortell legen din det dersom du vet at du er allergisk overfor laktose eller melkeprotein.
Dersom legen din har fortalt deg at du har intoleranse overfor noen sukkertyper, bør du kontakte legen din før du tar dette legemidlet.
3. Hvordan du bruker Ventoline
Bruk alltid dette legemidlet slik legen din har fortalt deg. Kontakt lege eller apotek hvis du er usikker. Dose og doseringshyppighet må bare endres i samråd med lege. Effekten av Ventoline varer som regel i minst 4 timer.
Den vanlige dosen er:Voksne: En til to inhalasjoner ved behov, inntil 4 ganger daglig.
Barn fra 12 år: Dosering som for voksne.
Barn 6-11 år: En inhalasjon ved behov, inntil 4 ganger daglig.
Ventoline bør brukes etter behov i stedet for regelmessig.
Hvis astmaen din er aktiv (for eksempel hvis du har hyppige symptomer eller oppblussinger, som for eksempel kortpustethet som gjør det vanskelig å snakke, spise eller sove, hoste, pipende pust, tett bryst eller begrenset fysisk evne), skal du informere legen din med en gang. Legen kan starte eller øke et legemiddel for å kontrollere astmaen din, for eksempel et inhalert kortikosteroid.
Hvis du mener at virkningen av Ventoline er for kraftig eller for svak (du trenger for eksempel høyere doser for å lindre pusteproblemene dine eller hvis inhalatoren ikke lindrer i minst 3 timer), bør du snakke med legen eller apoteket om dette så snart som mulig.
Hvis du bruker Ventoline mer enn to ganger i uken for å behandle astmasymptomene dine, ikke inkludert forebyggende bruk før trening, indikerer dette dårlig kontrollert astma og kan øke risikoen for alvorlige astmaanfall (forverring av astma) som kan ha alvorlige komplikasjoner og kan være livstruende eller til og med dødelig. Du skal kontakte legen din så snart som mulig for å gå gjennom astmabehandlingen din.
Hvis du bruker et legemiddel mot betennelse i lungene daglig, f.eks. "inhalasjonskortikosteroid", er det viktig å fortsatt bruke det regelmessig, selv om du føler deg bedre.
Riktig bruk av Ventoline Diskus er beskrevet under ”Bruksanvisning” nederst i dette pakningsvedlegget.
Dersom du tar for mye av Ventoline
Kontakt lege eller sykehus dersom du har fått i deg for mye legemiddel, eller hvis barn har fått i seg legemidlet ved et uhell.
Dersom du har fått i deg en større dose enn anbefalt, er det større sannsynlighet for at du kan få bivirkninger som raskere hjerteslag, hodepine og at du føler deg skjelven eller rastløs (se avsnitt 4).
Dersom du har fått i deg en større dose enn anbefalt, er det større sannsynlighet for at du kan få bivirkninger som raskere hjerteslag, hodepine og at du føler deg skjelven eller rastløs (se avsnitt 4).
Spør lege eller apotek dersom du har noen spørsmål om bruken av dette legemidlet.
4. Mulige bivirkningerMindre vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 1000 pasienter, men færre enn 1 av 100 pasienter):Sjeldne (kan forekomme hos flere enn 1 av 10.000 pasienter, men færre enn 1 av 1000 pasienter):Svært sjeldne (kan forekomme hos færre enn 1 av 10.000 pasienter):
Dersom din pust eller hvesing forverres rett etter inhalasjon av dette legemidlet, må du stoppe umiddelbart og ta kontakt med lege. Hvis du har tilgjengelig en annen type hurtigvirkende astmamedisin bør du prøve den så snart som mulig. Legen din vil vurdere om behandlingen bør fortsettes med en annen hurtigvirkende astmamedisin.
Som alle legemidler kan dette legemidlet forårsake bivirkninger, men ikke alle får det.
Bivirkninger er listet etter hvor i kroppen de finner sted og hyppighet. Hyppighet er definert som: svært vanlige (forekommer hos mer enn 1 av 10 pasienter), vanlige (forekommer hos mer enn 1 av 100 pasienter og mindre enn 1 av 10 pasienter), mindre vanlige (forekommer hos mer enn 1 av 1000 pasienter og mindre enn 1 av 100 pasienter), sjeldne (forekommer hos mer enn 1 av 10 000 pasienter og mindre enn 1 av 1000 pasienter), og svært sjeldne (forekommer hos mindre enn 1 av 10 000 pasienter) inkludert isolerte tilfeller.
Vanlige (kan forekomme hos flere enn 1 av 100 pasienter, men færre enn 1 av 10 pasienter):- Skjelving, hodepine
- Raskere puls og/eller kraftigere hjerteslag enn vanlig.
- Hjertebank (palpitasjoner)
- Irritasjon i munn og svelg
- Muskelkramper
- Nedsatt nivå av kalium i blodet
- Utvidelse av blodårene
- Overfølsomhetsreaksjoner inkludert hevelser (ødem), elveblest, innsnevring av bronkiene (luftrørsforgreningene), lavt blodtrykk og kollaps
- Hyperaktivitet
- Kortvarig pustebesvær i forbindelse med selve inhalasjonen (paradoksal bronkospasme)
- Forstyrrelser i hjerterytmen (arytmier, inkludert atrieflimmer, supraventrikulær takykardi og ekstrasystoler)
Noen personer kan av og til oppleve brystsmerter (på grunn av hjerteproblemer som hjertekrampe, såkalt angina), men det er ukjent hvor ofte dette forekommer. Rådfør deg med legen din dersom du utvikler disse symptomene under behandling med salbutamol. Du må ikke avslutte behandlingen uten å ha rådført deg med legen din først.
Melding av bivirkninger
Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger. Dette gjelder også bivirkninger som ikke er nevnt
i pakningsvedlegget. Du kan også melde fra om bivirkninger direkte via meldeskjema som finnes på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter:
www.dmp.no/pasientmelding. Ved å melde fra om bivirkninger
bidrar du med informasjon om sikkerheten ved bruk av dette legemidlet.
5. Hvordan du oppbevarer Ventoline
Oppbevares utilgjengelig for barn.
Oppbevares ved høyst 25ºC. Beskyttes mot frost og direkte sollys.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken og diskusen. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
Bruk ikke dette legemidlet etter utløpsdatoen som er angitt på esken og diskusen. Utløpsdatoen henviser til den siste dagen i den måneden.
Legemidler skal ikke kastes i avløpsvann eller sammen med husholdningsavfall. Spør på apoteket hvordan du skal kaste legemidler som du ikke lenger bruker. Disse tiltakene bidrar til å beskytte miljøet.
6. Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
Sammensetning av Ventoline
Virkestoff er salbutamolsulfat tilsvarende salbutamol 0,2 mg/dose.
Andre innholdsstoffer er laktose (som inneholder melkeprotein; se avsnitt 2 «Hva du må vite før du bruker Ventoline»).
Andre innholdsstoffer er laktose (som inneholder melkeprotein; se avsnitt 2 «Hva du må vite før du bruker Ventoline»).
Hvordan Ventoline Diskus ser ut og innholdet i pakningen
Pakningstype: 60 doser inhalasjonspulver i Diskus inhalator
Innehaver av markedsføringstillatelsen og tilvirkerInnehaver av markedsføringstillatelsen
GlaxoSmithKline AS,
Postboks 180 Vinderen,
0319 Oslo,
Tlf: 22 70 20 00
TilvirkerPostboks 180 Vinderen,
0319 Oslo,
Tlf: 22 70 20 00
Glaxo Wellcome Production,
Zone Industrielle Nº 2
23 rue Lavoisier
27000 Evreux, Frankrike
Zone Industrielle Nº 2
23 rue Lavoisier
27000 Evreux, Frankrike
Dette pakningsvedlegget ble sist oppdatert: 11.01.2024
Detaljert informasjon om dette legemidlet er tilgjengelig på nettstedet til www.felleskatalogen.no
Les bruksanvisningen nøye før du begynner å bruke Diskus.
Hver dose inneholder smaksstoff, slik at du kjenner medisinen.
Hver dose inneholder smaksstoff, slik at du kjenner medisinen.
Når du tar Diskus ut av pakken, er den lukket.
Doseindikatoren viser deg hvor mange doser som er igjen. De fem siste dosene kommer frem i RØDT, for å gjøre deg oppmerksom på at inhalatoren snart er tom.
Ved hjelp av hendelen åpnes et lite hull inne i munnstykket. Samtidig frigjøres en dose, klar til inhalasjon. Hendelen trekker seg automatisk tilbake til utgangsposisjonen igjen når du lukker Diskus. Hvis du ved en feil trekker fram to eller flere doser før du inhalerer, får du kun i deg en dose ved inhalasjon.
Diskus er enkel å bruke. Når du skal ta en dose, følg disse 4 punktene:
- Åpne
- Klargjøre
- Inhalere
- Lukke
Hold med en hånd rundt Diskus beskyttelseslokk med tommelgrepsiden mot deg.
Legg den andre håndens tommel i tommelgrepet og skyv dette fra deg så langt det kommer, helt til du hører et klikk.
2. KLARGJØRE:Legg den andre håndens tommel i tommelgrepet og skyv dette fra deg så langt det kommer, helt til du hører et klikk.
Skyv hendelen fra deg så langt den kommer. Du har nå frigjort en dose, og Diskus er klar til bruk.
3. INHALERE:- Pust først rolig helt ut (pust aldri ut gjennom Diskus).
- Før deretter Diskus til munnen og la leppene slutte tett inntil munnstykket. Pust dypt inn gjennom munnen.
- Ta Diskus fra munnen.
Hold pusten i ca 10 sekunder eller så lenge det er komfortabelt. - Pust så rolig ut.
Skyv tommelgrepet tilbake til utgangsposisjonen igjen til du hører et klikk.
Diskus er nå klar for neste gangs bruk.
Diskus er nå klar for neste gangs bruk.
Gjenta punktene 1-4 dersom du skal ta en dose til.
HUSK:- Oppbevar Diskus på et tørt sted.
- Hold Diskus lukket når den ikke er i bruk.
- Pust aldri ut gjennom Diskus.
- Skyv hendelen til side bare når du skal ta medisin.
Oppbevares utilgjengelig for barn.
GlaxoSmithKline AS, 2023